Zuid-Moravië

Swipe

Moravsky Krumlov

In Ivancice, een dorpje niet ver van Moravsky Krumlov, werd de beroemde Jugendstil schilder Alfonse Mucha geboren (1860-1939). De Mucha Galerie bezit een uitgebreide verzameling werk van zijn hand.

Alfonse Mucha

Alfonse Mucha is vooral bekend geworden door de posters die van zijn schilderijen van vrouwen gemaakt zijn. Het meeste van dit werk heeft hij in Parijs gemaakt. Daar deelde hij een studio met Gauguin.

Mucha hield veel van zijn land. Hij werkte in eerste instantie als historisch schilder. Al op jonge leeftijd kreeg hij opdrachten voor grote muurschilderingen en olieverfschilderijen met religieuze of geschiedkundige taferelen. Om zijn talent verder te onwikkelen ging hij in Praag en München studeren. Zijn studie werd betaald door een rijke Tsjech die onder de indruk was van zijn werk. Na een paar jaar vertrok hij naar Parijs. Dit was tegen de zin van zijn geldschieter, die daarom de geldkraan dichtdraaide. Mucha moest toen zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Hij deed dat door boeken en tijdschriften te illustreren. Ook maakte hij tekeningen voor kalenders.

Het bedrijf waar hij werkte werd benaderd door de actrice Sarah Bernhardt. Zij wilde een aantal posters laten maken om het stuk ‘Gismonda’ waar zij in speelde te promoten. Toevallig was Mucha de enige tekenaar die op dat moment beschikbaar was. Sarah was meteen enthousiast over zijn stijl en ook het publiek viel voor Mucha’s werk. Daarna ontwierp hij ook de decors en Sarahs kostuums en juwelen en verwierf daarmee wereldfaam. In 1904 vertrok hij naar de Verenigde Staten, maar in 1911 keerde hij naar zijn geliefde Tsjechië terug. Hij werd gevraagd een reeks van 20 schilderijen te maken over de geschiedenis van de Slaven. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Tsjechoslowakije in 1918, heeft hij zijn talent gebruikt om bankbiljetten en postzegels te ontwerpen, maar ook om gebouwen als Obecní Dum in Praag van de prachtigste schilderingen en decoraties te voorzien.

10 prachtige bestemmingen in Moravsky Krumlov en Tsjechië