Zuid-Moravië

Swipe

Slavkov u Brna (Austerlitz)

Aan het einde van 1805 werd het landschap rondom Slavkov u Brna, het voormalige Austerlitz, beheerst door vechtende soldaten, briesende paarden en rondvliegende kanonskogels. Op 2 december 1805, precies een jaar nadat hij zichzelf en zijn vrouw Josephine de keizerskroon had opgezet, versloeg Napoleon Bonaparte bij Austerlitz de Russen onder leiding van Alexander I en het Oostenrijkse leger van Franz I in de Driekeizersslag. Door deze overwinning kreeg hij de macht in een groot deel van Europa in handen. Hij kon het gebied naar eigen inzicht indelen. Tien jaar later was het echter met zijn macht gedaan en werden veel van zijn beslissingen door het Weense Congres teruggedraaid.

Zo’n acht kilometer ten zuidwesten van Slavkov, in Pracky Kopec, werd ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten in 1911 een vredesmonument opgericht. Bij het gedenkteken is een museum ingericht. Ook het monument zelf is te betreden. Gaat u eens in de hoek staan met uw gezicht naar de muur en praat dan met iemand die op dezelfde manier in de tegenover liggende hoek staat.

In Slavkov zelf staat het zeventiende-eeuwse barokke kasteel waar Napoleon na zijn overwinning vijf dagen heeft doorgebracht. Ook was het kasteel de plaats waar een wapenstilstand werd overeengekomen. Met de bouw van het kasteel werd in 1692 begonnen. De werkzaamheden werden 70 jaar later voltooid, toen de kanselier van Maria Theresia, Anton Wenseslaus, vorst von Kaunitz het in bezit had. In het kasteel vertellen voorwerpen het verhaal van de strijd.

10 prachtige bestemmingen in Slavkov u Brna (Austerlitz) en Tsjechië