Zuid-Moravië

Swipe

Strážnice

Strážnice geniet bekendheid vanwege het folklorefestival dat elk jaar eind juni gehouden wordt. Het is het grootste festival in Tsjechië. In de zeventiende eeuw was Strážnice de op drie na grootste stad in Moravië. Deze status heeft het al lang verloren. Uit die tijd zijn nog enkele stadstorens te vinden. Ook de laatgotische burcht is bewaard gebleven. In de negentiende eeuw werd het kasteel in de barokke stijl verbouwd. In het gebouw is een museum van folkloristische muziekinstrumenten gehuisvest. Niet ver daarvandaan is een interessant openluchtmuseum te vinden. In dit museum krijgt u een idee van de manier waarop aan de grens tussen Moravië en Slowakije geleefd werd. De wijnbouw speelde in die tijd een belangrijke rol en is nog steeds een bron van inkomsten in de streek.

Als u de huisjes van het openluchtmuseum van binnen wilt bekijken, kunt u vragen of iemand in het bezit van een sleutel met u meeloopt. De huisjes zijn namelijk gesloten.

Een paar kilometer ten zuiden van Strážnice ligt Petrov. In de heuvels in de omgeving bevinden zich wijnkelders met een folkloristische ingang. Ten noordwesten van Strážnice ligt Milotice met een mooi kasteel.

10 prachtige bestemmingen in Strážnice en Tsjechië