Zuid-Moravië

Swipe

Velehrad

In 863 kwamen de Byzantijnse monniken Cyrillus en Methodius naar Tsjechië om het christendom te verspreiden. Methodius, de eerste bisschop van het Groot Moravische Rijk, is hier in 885 gestorven. In de 13e eeuw stichtten de cisterciënzers te Velehrad hun eerste klooster in Moravië. In de 15e eeuw werd het gebouw door de hussieten in de as gelegd. Pas in 1692 werd met de reconstructie in de barokke stijl begonnen. Tijdens de reformatie door de Habsburgse keizer Josef II werd het klooster verlaten, maar aan het einde van de 18e eeuw werd de kerk als parochiekerk in gebruik genomen. In 1863 liet de aartsbisschop van Olomouc, kardinaal Friedriech Fürstenberg een nieuw altaar van Carrarisch marmer installeren, vanwege het feit dat het 1000 jaar geleden was dat Cyrillus en Methodius in Tsjechië aankwamen. In 1985, 1100 jaar na de dood van Methodius gaf paus Johannes Paulus II het bedevaartsoord de gouden roos, een hoge pauselijke onderscheiding van 21 karaat goud. Vijf jaar later kwam de paus op bezoek en leidde een mis in de kerk.

Boven de ingang van de kerk zijn de adelaar van het Groot Moravische Rijk en de Boheemse tweestaartige leeuw te herkennen. In de kerk trekt een schilderij van de heilige Wenceslas de aandacht. Op de afbeelding wordt hij vermoord door zijn broer Boleslav (zie Stará Boleslav). Het enorme orgel telt 5520 pijpen. De prachtige houten koorbanken hebben op een aantal Amerikanen grote indruk gemaakt. Ze boden er zo’n 3 miljoen dollar voor, maar de banken waren niet te koop. Onder de kerk bevindt zich het lapidarium. Hier zijn oude resten uit de Romeinse tijd te vinden.

Een paar kilometer van Velehrad ligt Uherské Hradište. In dit industriestadje bevindt zich een ietwat stoffig, maar interessant folkloristisch museum (Slovácké Muzeum). Het ligt bij het park Smetanovy sady. In Modra ligt een archeologisch openluchtmuseum. Kunovce heeft een luchtvaartmuseum. En in Uhersky Brod staan de Janácek bierbrouwerij en een museum gewijd aan Comenius (Jan Amos Komensky). Deze beroemde filosoof (1592-1670) vluchtte naar Nederland en ligt in Naarden begraven.

10 prachtige bestemmingen in Velehrad en Tsjechië