Zuid-Moravië

Swipe

Znojmo

In het wijngebied van Zuid-Moravië ligt Znojmo. De stad staat in het voormalige Oostblok vooral bekend om haar augurken. Deze werden in 1571 uit Hongarije meegebracht. Het oudste gebouw is de achter de bierbrouwerij gelegen Romaanse Catherinarotonde. In 1134 zijn scènes uit de levens van de Premyslide vorsten op de wanden en de plafonds geschilderd. Een inscriptie in het pleisterwerk vermeldt het jaar. Er werd wel gedacht dat deze inscriptie een vervalsing was, maar uit onderzoek bleek de echtheid. Na de stichting van de stad Znojmo in het jaar 1226 werd de rotonde als parochiekerk gebruikt. In de veertiende eeuw kwam het bouwwerk in het bezit van de orde der clarissen, die het in 1555 aan de stad verkocht. Na 1710 hing de geschiedenis van de rotonde gedurende enige tijd samen met de in dat jaar door keizer Karel VI aan de stad verkochte burcht.

In de 19e eeuw ontstond in Znojmo een Duits brouwersgilde. Tegelijkertijd ging de rotonde in particuliere handen over en werd het kasteel tot bierbrouwerij omgebouwd, want, zo zegt een Tsjechisch spreekwoord: "je kunt maar beter een levendige brouwerij dan een doods kasteel bezitten". In die dagen werd de rotonde voor een heidense tempel aangezien. Het werd achtereenvolgens als stal, varkenskot, tapkamer, danszaal en werkplaats van een mandenwever gebruikt. Pas aan het einde van de negentiende eeuw gingen er stemmen op de rotonde te restaureren. In 1938 begon een Weense expert met de renovatie van de muurschilderingen. Hij hield daar echter na niet al te lange tijd mee op, omdat de afbeeldingen in strijd waren met de Duitse ideeën uit die periode. Later zijn de werkzaamheden in opdracht van de staat hervat. Niet ver van de rotonde staat het Zuid-Moravische museum (Jihomoravské muzeum). Het museum is gehuisvest in het voormalige clarissenklooster uit 1273 en bevat voorwerpen die de geschiedenis van de streek vertellen. Aan de oostzijde staan de kerken gewijd aan de heilige Wences-las (kostel sv. Václava) en aan Sint-Nicolaas (kostel sv. Mikuláše).

Vooral het laatstgenoemde godshuis is interessant. De kerk kwam in 1338 in de plaats van een oude parochiekerk uit omstreeks 1100. Het netgewelf van de gotische hallenkerk rust op ronde pilaren. Het laatgotische sacramentshuis is rond 1500 gemaakt. (Een sacramentshuis is een soort stenen tabernakel, waarin de hosties bewaard worden. Het wordt meestal tegen de wand van het priesterkoor gebouwd.) Op de fresco’s rond het koor zijn taferelen uit het leven van Christus en scènes uit het Oude Testament te zien.

Iets ten oosten van de kerk steekt de stadhuistoren boven de daken van de stad uit. Vlak daarbij bevindt zich de toegang tot een uitgebreid net van onderaardse gangen en zalen uit de middeleeuwen. Het totale oppervlak beslaat zo’n 80 hectare.

De overblijfselen van de oude stadsmuren stammen uit de tijd dat de Tsjechische koningen Premysl en Wenceslas II te Znojmo resideerden (tweede helft van de dertiende eeuw). In een van de muren geeft de middeleeuwse Wolvenpoort toegang tot het oude stadscentrum. Deze toren bevindt zich ten zuiden van het charmante plein Masaryka Námestí, waaraan de Johannes de Doperkerk (1628-1632) staat.

10 prachtige bestemmingen in Znojmo en Tsjechië