Zuid-Noorwegen

Swipe

Zuid-Noorwegen

Zuid-Noorwegen of Sørlandet bestaat uit de provincies Aust-Agder, Vest-Agder en Telemark, samen 32.000 km², en 425.000 inwoners.

De twee provincies Aust-Agder en Vest-Agder langs de zuidkust van Noorwegen vormen het lieflijkste deel van Noorwegen en hebben het mildste klimaat. Voor bezoekers die vanuit Denemarken met de ferry Hirtshals-Kristiansand naar Noorwegen zijn gekomen vormt de zuidkust de toegangspoort tot Noorwegen. Hoewel het landschap hier nog niet zo spectaculair is als verder noordelijk, oogt het meteen al zeer natuurlijk met zijn beboste heuvels, rivierdalen en een kust met baaien en kleine vissershaventjes.

De provincie Telemark is een overgangsgebied tussen de kust en het bergachtige midden van Noorwegen. Het loont de moeite dit gebied te verkennen, dat door de Noren wordt beschouwd als ‘Noorwegen in een notendop’. Het landschap is gevarieerd: van glooiende valleien tot hoge bergen en de Hardangervidda langs de noordkant. Het met bossen bedekte bergland van Telemark is de bakermat van het skiën en een streek van tradities en volkskunst. Het is ook een gebied met veel stuwmeren en waterkrachtcentrales, die de basis legden voor de ontwikkeling van de Noorse industrie.

Het Telemarkkanaal verbindt enkele langgerekte meren en snijdt vanaf de kust ver landinwaarts. Men kan er lange fietstochten maken langs de oevers, gecombineerd met een boottrip door het kanaal. Telemark is ook een ideale wandelstreek. De Gaustatoppen (1883 m) bij de plaats Rjukan is de hoogste berg van de provincie en een van de populairste uitzichtbergen van Noorwegen. Vanaf de top heeft u bij helder weer uitzicht over een gebied groter dan heel Nederland!

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Noorwegen en Noorwegen