Zuid-Noorwegen

Swipe

Aust-Agder en Vest-Agder

De twee provincies Aust-Agder en Vest-Agder vormen de zuidkust van Noorwegen. Het grootste deel van de bevolking van Zuid-Noorwegen woont langs deze kust.

De zuidoostkust (Aust-Agder) wordt door de vele inhammen en honderden schereneilandjes beschermd tegen het ruige weer van het Skagerak. Deze kuststrook heeft de meeste uren zonneschijn van heel Noorwegen en beschut vaarwater. Het is niet verwonderlijk dat het voor de Noren een van de populairste gebieden is voor een vakantie aan of op het water. Verspreid langs de kust liggen vele pittoreske haventjes en vissersdorpen met karakteristieke witte houten huizen. Het autovrije gehucht Lyngør verwierf enkele jaren terug de status van ‘best geconserveerd dorp van Europa’.

De zuidwestkust (Vest-Agder) is wat ruiger, en vooral voorbij kaap Lindesnes (het zuidelijkste punt van Noorwegen), wordt de kust geleidelijk rotsachtiger en hoger en verschijnen de eerste fjorden. Hoofdstad van Vest-Agder, en centrum van de zuidkust is de stad Kristiansand. Het leven in Sørlandet heeft zich altijd vooral afgespeeld langs de kust.

Het binnenland is zeer dun bevolkt en bestaat uit bosrijk bergland en enkele langgerekte noord-zuid lopende bergdalen. Het gebied is vrij monotoon, uitgezonderd de mooie dalen Setesdal en Sirdal. Het Setesdal strekt zich uit vanaf de Hardangervidda tot Kristiansand en splitst de zuidpunt van Noorwegen in tweeën.

10 prachtige bestemmingen in Aust-Agder en Vest-Agder en Noorwegen