Zuid-Noorwegen

Swipe

Dalen

Dalen, het noordelijke uitgangspunt voor het Telemarkkanaal, ligt op een mooie plek aan het eind van het smalle en door 800 m hoge bergen omgeven Bandakmeer. Het beroemde Dalen hotel uit 1894 is de grote attractie. Het hotel werd kort na de opening van het Telemarkkanaal gebouwd als een sprookjeskasteel in romantische stijl met drakenkoppen en torentjes en werd een van de favoriete hotels van de Europese adel en royalty’s. Het hotel is in 1994 na een lange restauratie in oude glorie hersteld. U kunt overnachten in een van de 38 kamers in oude stijl, dineren, of alleen een koffie met gebak nuttigen in een van de prachtige zalen.

Tussen Lårdal en Dalen kan men een prachtige bergwandeling maken over bergkammen tot 800 meter boven het Bandakmeer. Volgens het Tourist Office moet deze ‘Lårdalstige’ de Besseggen (Noorwegens beroemdste wandeling in de Jotunheimen) qua schoonheid en zwaarte evenaren. De dagtocht is 15 km lang; zomer 2009  is er halverwege een berghut gebouwd, waar men kan overnachten (terug per boot over het meer). Een klein eind ten noorden van Dalen ligt de Eidsborg staafkerk uit de 13e eeuw, een van de kleinste maar mooiste staafkerken van het land. De in 2007 gerestaureerde kerk maakt deel uit van het openluchtmuseum Vest-Telemark, een complex van 30 gebouwen en boerderijen. Zeven kilometer ten zuiden van Dalen, langs weg 45 richting het Setesdal, ligt museum Grimdalstunet, met werk van beeldhouwster Anne Grimdalen (1899-1961) bekend vanwege haar ornamenten bij het Stadhuis in Oslo. Grimdalen heet de boerderij waar Anne Grimdalen haar jeugd doorbracht. In de moderne galerie ernaast zijn beeldhouwwerken van de kunstenares tentoongesteld en zijn er regelmatig exposities van andere kunstenaars.

Vrådal

Dit dorpje ligt in een bergachtig gebied aan twee grote meren, Nisser en Vråvatn. Hoewel er een toeristische infrastructuur is, is het bij veel Nederlanders onbekend. Vrådal biedt veel mogelijkheden om te bergwandelen en voor nordic walking. Er zijn diverse gemarkeerde routes, onder meer naar de Åhomnuten (843 m), waar de wandelaar een prachtig uitzicht heeft over de omgeving. Gezinnen kunnen een excursie maken op de beide meren met het historische schip M/S Fram, dat onder andere enkele sluizen passeert . Ook zijn er in de zomermaanden eland- en beversafari’s.

     

Haukelivegen en Vinje

Ten noorden van Dalen kom je bij Åmot op de E134 naar de Hardangervidda, een weg door indrukwekkende landschappen. Deze ‘Haukelivegen’ passeert even voorbij de DNT berghut Haukeliseter het hoogste punt van de route, de Dyrskar, op 1148 m boven zeeniveau. Tegenwoordig maakt een serie lange tunnels de pasweg het hele jaar door berijdbaar. ’s?Zomers is het mogelijk om de oude pasweg te volgen. De streek rond de plaats Vinje was geliefd bij diverse Noorse schilders. Bij Vinje kunt u een bezoek brengen aan een bijzondere kunstgalerie, gebouwd om de werken te tonen van de kunstenaars Henrik Sørensen (1882-1962) en Harald Kihle (1905-1997). De moderne galerie is gebouwd van grote rotsblokken, op een plek in het landschap waar beide schilders vaak werkten (’s zomers dagelijks 12.00-17.00 uur).

 

Morgedal

40 km ten noorden van Dalen, in het hart van de provincie Telemark ligt het dorp Morgedal. Wat Memphis is voor Elvisfans is Morgedal voor fans van het Telemarkskiën. In dit Noorse dorp werd in 1825 Sondre Norheim geboren, die zou uitgroeien tot vader van het moderne skiën. Op lange houten ski’s maakte hij van berkentwijgen hij een skibinding die de schoen stevig op de ski hield en het mogelijk maakte om lange skitochten te maken, af te dalen en skisprongen te maken. Deze techniek werd later de ‘Telemarktechniek’ genoemd naar de geboortestreek van Norheim. Het Noorse Ski-avontuurcentrum in Morgedal is een modern museum, dat skiliefhebbers niet mogen missen. Naast 4000 jaar skigeschiedenis worden er multimedia presentaties gegeven, historische en moderne skifilms vertoond, en kom je alles te weten over het belang van het skiën voor de Noren, en de Olympische Spelen van 1952 en 1994. In het museum is een werkplaats waar houten ski’s op traditionele wijze worden gemaakt. (Norsk Skieventyr Centre).

 

10 prachtige bestemmingen in Dalen en Noorwegen