Zuid-Noorwegen

Swipe

Porsgrunn

Toeristen hebben niet zoveel te zoeken in de industriestad Porsgrunn. De stad vormt sinds 1964 één gemeente met Brevik, dat aan de Eidangerfjord ligt. De beschutte ligging gaf Brevik goede havencondities voor onder andere zeilschepen. Van hieruit werd onder meer hout vervoerd naar Nederland en Engeland. Brevik is de geboorteplaats van Cort (Koert) Adelaer, een bekende 17e-eeuwse marineofficier die in de Nederlandse marine diende.

Porsgrunn ligt op de plek waar de rivier Telemarksvassdraget in de Frierfjord stroomt. De industriestad is bekend van de Porsgrunds Porcelænsfabrik, een fabriek die sinds 1885 porseleingoed fabriceert. De fabriek produceert onder meer serviesgoed voor de Noorse koninklijke familie en is bekend om zijn ontwerpen. De fabriek is toegankelijk voor publiek.

Verder zijn er in de stad Porsgrunn een stads- en zeevaartmuseum gevestigd.

Langesund

Langesund is erg populair onder de Noren. Het ligt mooi aan de Langesundfjorden en telt voor Noorse begrippen behoorlijk wat zonne-uren. Vanaf de punt van het schiereilandje kan men de Langøytangen Fyr zien, een idyllisch gelegen vuurtoren op het eiland Langøya. Hier kan men overnachten. In Wrightegaarden speelden in het verleden beroemde muzikanten als Bob Dylan, Elton John en BB King. Vanuit Langesund vaart een veer naar Hirtshals (Denemarken) en Strømstad (Zweden).

10 prachtige bestemmingen in Porsgrunn en Noorwegen