Zuid-Noorwegen

Swipe

Rjukan

Het industriestadje Rjukan is een van de zuidelijke uitgangspunten voor de Hardangervidda. De plaats ligt in een nauw bergdal, waar de zon ’s winters vijf maanden niet doordringt. Rjukan werd bekend om zijn waterkrachtcentrale Vemork, destijds (1911) de grootste waterkrachtcentrale ter wereld. De waterkrachtcentrale, waar zwaar water werd geproduceerd, vormde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk doelwit van sabotage. In februari 1943 bliezen geallieerde agenten en Noorse verzetsstrijders de centrale op, en wisten te voorkomen dat de Duitsers een atoombom konden ontwikkelen. De strijd om het zware water is verfilmd in ‘Heroes of Telemark’ (1965) met Kirk Douglas in de hoofdrol. De heldenactie is ook te bezichtigen in het Norsk Industriarbeidermuseum in de voormalige centrale. Het museum herbergt daarnaast schilderijen van de Noorse schilder Reidar Aulie. Outdoor organisatie Telemark Oplevelser organiseert ’s winters een originele skitocht over de ‘saboteursroute’ over de hoogvlakte naar de fabriek van Vemork.

Voor wintersporters is de omgeving van Rjukan uitgegroeid tot centrum van bijzondere sporten. Zo zijn er voor ijsklimmers uitdagende routes op de ’s winters bevroren Rjukanfossen en andere bevroren watervallen en wordt jaarlijks in februari een ijsklimfestival gehouden. Op de hellingen van de Gaustatoppen vindt in maart een telemark worldcup wedstrijd plaats. Minder extreme wintersporters kunnen rond Gaustablikk en de Kvitåvatn fjellstoge naar hartelust skitochten over het uitgestrekte loipenetwerk maken. In maart wordt de terugkeer van de zon feestelijk gevierd tijdens het zonfestival met een parade door de straten van Rjukan.

 

Notodden

Een levendig industriestadje in het midden van Telemark aan het Heddalsvatnet, de noordoostelijke zijtak van het Telemarkkanaal. De stad is de wieg van Norsk Hydro, het energiebedrijf dat vele stuwdammen en elektriciteitscentrales in de streek bezit. In het bedrijfsmuseum ‘Bedriftshistorisk samling’ is een tentoonstelling over de beginjaren van Norsk Hydro te zien. Maar de belangrijkste attractie van Notodden ligt iets verderop in Heddal, waar de grootste staafkerk van Noorwegen staat.

De Heddal stavkirke werd in 1250 gebouwd tijdens de regering van koning Håkon Håkonson. De vele daken en 3 torens geven de kerk een indrukwekkend aanzien. Het interieur is rijk aan houtsnijwerk en muurschilderingen (open 20 mei-10 sept, rondleiding met gids). Direct naast de staafkerk ligt openluchtmuseum Heddal bygdetun, met 16 gebouwen vanaf de middeleeuwen tot 1930.

10 prachtige bestemmingen in Rjukan en Noorwegen