Zuid-Noorwegen

Swipe

Setesdalheiane en Suleskar bergweg

Sinds 1990 is het tussen mei en november mogelijk om vanuit het Setesdal over de Setesdalheiane hoogvlakte naar Suleskar in het Sirdal te rijden, en van daaruit over een ruig en kaal bergland verder naar Lysebotn aan de Lysefjord. Gecombineerd met de ferry over de Lysefjord is het de meest spectaculaire route van het Setesdal naar Stavanger. De weg is verboden voor caravans en wordt campers afgeraden. De Suleskarvegen is precies 42 km lang. Ieder jaar in mei wordt hier een marathon gehouden!

Het eerste deel van de weg vanaf Nomeland wordt ontsierd door de aanleg van een groot bungalowdorp, daarna kom je al snel in de ruige bergwereld met kale rotsen en ontelbare meren. Bij het hoogste punt van de weg op 1052 m is een parkeerplaats waar verschillende wandelroutes starten, o.a. naar de berghut Øyuvsbu. Langs grote stuwmeren daalt de weg vervolgens naar Suleskard in een dal met berkenbossen. De meren zijn aangelegd tussen 1970 en 1980 voor de elektriciteitswinning en hebben grote invloed op het landschap en de populatie wilde rendieren in dit gebied, die veel van hun trekroutes onderbroken zagen. Het beheer in het natuurgebied Setesdal Vesthei is daarom vooral gericht op het in stand houden van Europa’s zuidelijkste populatie wilde rendieren.

Vanuit Suleskard kun je via het Sirdal of Hunnedal naar het zuiden verder rijden, of kiezen voor het vervolg van de Suleskarveien naar Lysebotn. Dit is zonder meer het mooiste stuk van de route, door een steeds kaler wordend oerlandschap met afgesleten granietrotsen rij je naar het uitzichtpunt en restaurant Øygardstøl (‘adelaarsnest’) boven de Lysefjord. Het restaurant heeft een balkon dat uitkijkt op het 800 m lagergelegen Lysebotn. Vergeet voor het vertrek niet om even te kijken naar de foto bij de deur, die laat zien hoe evenwichtskunstenaars hun kunsten vertonen op de beroemde Kjeragbolten, het vastgeklemde rotsblok 1000 meter boven de fjord. Een pittige wandeling naar dat rotsblok start vanaf restaurant Øygardstøl (heen en terug 5 uur, dagelijks gegidste wandeling mogelijk). De Suleskarvegen kent een spectaculair slot: een afdaling van 800 meter en 27 haarspeldbochten naar Lysebotn beneden aan de fjord (zie West-Noorwegen).

10 prachtige bestemmingen in Setesdalheiane en Suleskar bergweg en Noorwegen