Zuid-Noorwegen

Swipe

Skien

De hoofdstad van Telemark (50.000 inw.) en een van de oudste Noorse plaatsen, waarvan de geschiedenis 900 jaar teruggaat. Het stadje is de geboorteplaats van Henrik Ibsen (schrijver van Peer Gynt). In Venstøp bij Skien bevindt zich het Henrik Ibsens museum, in de boerderij waar Ibsen opgroeide.Heel Skien lijkt in het teken te staan van haar beroemde zoon; zo heet het cultuurcentrum Ibsenhuset, is er het jaarlijkse Ibsenfestival en staan er verscheidene bustes en standbeelden van de beroemde schrijver. Boven het centrum van Skien ligt het mooie Brekkepark met het Telemark Museum dat deels is gehuisvest in een statig 19e eeuwse ministerswoning. Het museum toont een belangrijke collectie handvaardigheidproducten uit Telemark en meubels en voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. In het bijbehorende openluchtmuseum in het park in Engelse landschapsstijl zijn gebouwen uit heel Telemark bijeengebracht.

Skien is het zuidelijke vertrekpunt voor vaartochten over het Telemarkkanaal. Telemarkkanaal In 1861 werd begonnen met het temmen van de rivier Skienvassdraget en zijn langgerekte meren, waardoor een belangrijke handels- en vaarroute tussen Oost- en West-Noorwegen ontstond. Na jaren graven werd de rivier verdiept en werden sleuven uitgegraven, voorzien van 8 sluizen met 18 sluiskamers. In 1892 werd het 105 km lange kanaal geopend dat een hoogteverschil van 72 m overbrugt tussen de plaats Dalen en Skien. Het Telemarkkanaal was 100 jaar een belangrijke handelsroute, en is tegenwoordig ongekend populair bij de recreatievaart en kanoërs. Het hele kanaal ligt in een prachtige natuur van bossen en bergen. ’s Zomers kan men een boottocht maken met de nostalgische m/s Victoria uit 1882 of de m/s Henrik Ibsen van Skien naar Dalen of omgekeerd. De boottrip duurt de hele dag, maar je kunt op diverse plaatsen opstappen of uitstappen. De nieuwere m/s Telemarken vaart het stuk tussen Akkerhaugen en Lunde heen en weer en is een stuk sneller.

Een boottocht over het kanaal is natuurlijk het mooist, maar ook per auto kun je een gedeelte van de route langs het kanaal afleggen en zijn de diverse sluizen bereikbaar. Die van Ulefoss, Vrangfoss and Lunde zijn het drukst en interessantst. Ulefoss is een van de interessantste dorpen met historische landhuizen en middeleeuwse Romneskirke.

10 prachtige bestemmingen in Skien en Noorwegen