Zuid-Piemonte

Swipe

Asti

Met 75.000 inwoners en 50 km van Turijn is Asti de hoofdstad van de Monferrato. Het is een aangename provinciestad met portalen langs de straten en diverse middeleeuwse en barokke monumenten. Asti is vooral bekend om de productie van de mousserende asti spumante en de palio, de oudste paardenrace van Italië. Asti profiteerde in de Middeleeuwen van zijn ligging aan de handelsroutes naar de Provence, Bourgondië en Vlaanderen. Het werd hoofdstad van een hertogdom.

Centraal plein in de stad is piazza Alfieri, waar vroeger de palio plaatsvond. De Collegiata San Secondo uit de 13e/14e eeuw is uitgevoerd in Lombardische gotiek. Aan het piazza Medici staat de Torre Troiana, een van de 12 nog bestaande woontorens van de adel, van de ca. 100 die er ooit stonden. Langs de hoofdstraat, de corso Vittorio Alfieri, staan elegante middeleeuwse en barokke palazzi. Op nr. 375 ziet men het prachtige barokke palazzo Alfieri, waar deze dramaturg in 1749 werd geboren.

De kathedraal is een groot Piemontees-gotisch gebouw, opgetrokken tussen de 13e en 15e eeuw met een sierlijke baksteenversiering en fresco's aan de wanden. Het Complesso San Pietro is een oud kloostercomplex met ronde kerk uit de 12e eeuw met een renaissancekapel, die mooie terracotta versieringen toont. In de kleine kloostergang bevindt zich een archeologisch museum.

Manifestaties

- Douja d'Oro, de oenologische beurs, 2e weekend van september.

- Fiera della Sagre, 2e week van september: een gigantisch banket in de openlucht, met lokale specialiteiten uit de provincie Asti.

- Palio d'Asti, 3e weekend van september, de oudste van Italië, daterend uit de 13e eeuw: grote gekostumeerde optocht, gevolgd door een paarden- en ezelrace, die aangekondigd wordt door herauten. De palio vindt plaats op de Campo del Palio voor een duizendkoppig enthousiast publiek, dat van heinde en verre is gekomen.

Canelli is een wijnstadje ten zuiden van Asti, in de streek waar de spumante van Asti wordt gemaakt. De firma Gancia begon ermee in 1850 uit een mengsel van muskaat-, pinot- en chardonnay-druiven. Tegenwoordig levert Gancia 20 miljoen flessen per jaar. L'Assedio di Canelli, een historisch schouwspel naar aanleiding van een beleg van de stad (assedio) vindt plaats op het derde weekend van juni, met oude kostuums en muziek.

Nizza Monferrato, is een gastronomisch centrum met veel restaurants, enotheken en slagerijen. Boven de stad rijst het belfort uit de 15e eeuw op.

Cocconato

In deze streek ten noorden van Asti staat op vrijwel elke heuveltop een kasteel of een Romaanse kerk. In het uiterste noorden van de Monferraro ligt Cocconato, dat een paar middeleeuwse palazzi heeft en hellende oude straatjes. De abdij Santa Maria di Vezzolano is te bereiken via het dorp Albugnano. Dit klooster werd gesticht op wens van keizer Karel de Grote.

Het Italian Culinary Institute for Foreigners (ICIF), gevestigd in een oud kasteel in Costigliole d'Asti ontvangt jaarlijks leerling-koks vanuit de hele wereld om de kunst van het goede Italiaanse koken te leren.

ICIF: Italian Culinary Institute for Foreigners

Het Italian Culinary Institute for Foreigners (ICIF), gevestigd in een oud kasteel in Costigliole d'Asti ontvangt jaarlijks leerling-koks vanuit de hele wereld om de kunst van het goede Italiaanse koken te leren. Alle leslokalen zijn professioneel ingericht, vaak ook met monitoren om de gerenommeerde chef-koks/leraren volop de kans te geven te kijken wat de leerling-koks doen. Er zij speciale klassen in wijn en olijfolie, een bakkerij, een ijsmakerij en natuurljk een mooie eetzaal om te genieten van het eten.

De beste vinologen en koks vanuit heel Italië worden ingevlogen om voor eens en altijd duidelijk te maken dat er met de traditie van de Italiaanse keuken niet te spotten valt. Het ICIF begon zo'n 13 jaar geleden, heeft inmiddels 28 kantoren over de hele wereld, ook in bijv. Brazilë en Shanghai. Het instituut is alleen op afspraak te bezoeken, vanaf plm. 10 mensen. Castello di Costigliole d'Asti, Piazza Vittorio Emanuele, Costigliole d'Asti, www.icif.com.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Asti en Piemonte