Zuid-Piemonte

Swipe

De omgeving van Alba

Grinzane Cavour ligt 12 km ten zuiden van Alba, en heeft een regionale enotheek in het kasteel. De staatsman Cavour woonde hier als burgemeester van 1817 tot 1832. In het kasteel staat een monumentale wijnpers uit de 18e eeuw. Verder kan men de kamers van Cavour bezoeken en twee gereconstrueerde keukens, uit de 17e en uit de 19e eeuw. De enotheek is ook de zetel van de Ridders van de Truffel en van de Wijn van Alba. Hier vindt in het najaar de Asta Mondiale plaats, de veiling van de witte truffel.

Pollenzo, 12 km ten westen. is bekend door de stichting van de Universiteit van de Smaak, in samenwerking met de beweging 'Slow Food' (zie ook bij: De Piemontese keuken). Het instituut is gevestigd in twee monumentale carréboerderijen, een bij Parma, de stad waar onlangs de Europese Voedselautoriteit is gevestigd, en een in Pollenzo. De hoeve is gerestaureerd met geld van de regio Piemonte, Slow Food en particuliere investeerders. Het complex is in 1830 gebouwd door koning Carlo Alberto van Savoye als modelboerderij om de wijnbouw te verbeteren.

Bra

De kerk Santa Chiara is een mooi voorbeeld van barok; zij is gebouwd door Vittone in de 18e eeuw. Aan piazza Caduti della Libertà staat de 17e-eeuwse kerk Sant'Andrea.

Manifestaties

- 'Da cortile a Cortile', eind september, met bezoeken aan de oude binnenplaatsen en proeverij van regionale specialiteiten, kazen en wijnen.

- Voor de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in kasteel Pollenzo, zie bij 'Slow Food'.

Barbaresco is befaamd om de wijn en enotheken en ook om de landelijke sfeer en bouwtrant. Het dorp ligt op een hoog punt boven het Tanarodal en de wijngaarden van de Langhe.

Manifestaties

- Barbaresco Classico in juli, gedurende 10 dagen: klassieke muziek met wijnproeverij.

Neive is een mooi dorp, 6 km oostelijker, met oude huizen. Guarene, nog iets oostelijker, in de Roero, heeft een imposant barok kasteel.

De Monferrato is, samen met de Roero, een bekend gebied voor de gastronomie, evenals de Langhe. Specialiteiten zijn wild, truffels en goede wijnen: barbera, grignolino, moscato, dolcetto, freisa en uit de Roero de witte roero arneis. Het landschap is golvend, als de Langhe, vol wijngaarden; de dorpen en kastelen liggen op de heuvels. De streek tussen Canelli en Asti wordt Alto Monferrato genoemd, die tussen Asti en de Po Basso Monferrato.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Alba en Piemonte