Zuid-Piemonte

Swipe

Omgeving van Cuneo

Villar San Costanzo, 20 km ten noordwesten van Cuneo, heeft een mooie kerk met een 7e-eeuwse abdij en de kapel San Giorgio met tombe van de lokale edelman De Castiglione (15e eeuw). Aan de rand van het dorp, bij Ciciu del Villar ziet men interessante geologische paddenstoelachtige formaties.

De westelijke dalen, die van Maira, Grana en Stura bezitten nog een zekere Occitaanse cultuur, zoals in Zuid-Frankrijk ('Terre d'Oc').

Valle Maira

Van Dronero, 20 km ten noorden van Cuneo, loopt dit dal over 60 km tot de Alpentop Maurin (1673 m) met kloven en naaldbossen en een rijke bergflora en fauna. Hier kwamen de 'Anciuies' vandaan, rondtrekkende ansjovisventers in de 19e eeuw. (ansjovis = acciuga).

In Elva, in het boven-Mairadal, heeft de Vlaming Hans Clemer mooie fresco's in de kerk geschilderd. Hier kan men goed wandelen en aan mountainbiking doen.

Valle Grana is een lieflijk dal met bergweiden. Men maakt er de castelmagnokaas.

Valle Stura

De Stura ontspringt bij de Colle della Maddalena (1996 m) op de Franse grens en stroomt langs Cuneo tot bij Cherasco. Het dal heeft een rijke flora, het loopt dicht langs het natuurpark Alpi Marittime. In Vinadio staat het fort Albertino (19e eeuw), een van de grootste van Piemonte. De thermen van Vinadio bevinden zich 10 km naar het westen.

Het Gessodal loopt van Borgo San Dalmazzo naar het natuurpark Alpi Marittime, langs de Terme di Valdieri. Dankzij een gunstig microklimaat groeien hier 40 soorten orchideeën.

Het Vermenagnadal, van Borgo San Dalmazzo naar het zuiden, is bekend als geboorteplek van de tekenaar van Pinocchio, Attilio Mussino.

Limone Piemonte is een chique wintersportplaats.

Het Pesiodal heeft als belangrijk historisch monument de Certosa di Pesio, een cistersiënzer abdij uit de 12e eeuw. Zuidwaarts gaande komt men bij het natuurpark Alta Valle Pesio en Tanaro.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving van Cuneo en Piemonte