Zuid-Servië

Swipe

Pirot

Het stadje Pirot vlakbij de Bulgaarse grens, staat bekend om een bepaald soort tapijten, of kelims, met gekleurde geometrische motieven. Bovendien is het een mooi uitgangspunt om Stara Planina in te trekken, de bergrug die Servië en Bulgarije van elkaar scheidt (zie ook onder Knjaževac). In de omgeving zijn prachtige rivieren, kloven, grotten en meren. In het centrum staat Kale, een vrij goed bewaard gebleven Turks fort, dat op de fundamenten van een ouder Byzantijns fort is gebouwd. De oudste huizen van Pirot zijn Bela Mawka (witte kat) en het Hristic-huis. In het laatste is het streekmuseum ondergebracht. Daar is een mooie collectie kelims te zien en wordt ook getoond hoe deze geproduceerd worden. Buiten de stad, bij het dorp Poganovo ligt het St. Johannesklooster. U bereikt dat door op de weg naar Dimitrovgrad bij het dorp Sukovo rechtsaf te slaan. Eerst komt u langs een ander klooster, dat ook te bezichtigen is. Verder richting Poganovo, passeert u de spectaculaire kloof van het riviertje de Jerma. In het klooster zijn prachtige fresco’s van het eind van de vijftiende eeuw te zien.

Zavojsko meer

Achttien kilometer ten noorden van Pirot, ligt Zavojsko jezero. Het meer ligt in een heuvelachtige en bosrijke omgeving en biedt mogelijkheden voor watersporters. Er zijn verschillende excursies te maken, onder andere naar de indrukwekkende stuwdam. Rondom het meer bieden verschillende particulieren accommodatie aan, bijvoorbeeld Slaviša en zijn vrouw. Hun dochter spreekt Engels. Ze zijn te bereiken op het nummer 010-316864 of mobiel 064-1164224. De gastvrije familie verkoopt huisgemaakte rosé en vissoep. Met zijn Russische jeep kan Slaviša u meenemen op verschillende excursies naar plekken die met een normale auto niet bereikbaar zijn.

Ten noorden van Zavojsko jezero ligt het fascinerende dorpje Topli do, dat helemaal uit een vreemd soort roze gesteente is opgebouwd. Een wandeling langs de knalroze rivier leert dat deze steen duidelijk in de buurt gevonden moet zijn. De tijd lijkt in dit primitieve dorpje al eeuwen te hebben stilgestaan.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Pirot en Servië