Zuid-Umbrië

Swipe

Narni

Deze middeleeuwse stad (21.000 inwoners) ligt op een bergrug boven het Neradal. Op het hoogste punt staat de ‘Rocca’ uit de 11e eeuw, met massieve torens boven de muren. In mei wordt de kleurrijke ‘Corso all’Anello’ gehouden, een historisch spel met ringsteken. Onderaan de heuvel staat nog een Romeinse boog van de brug over de Nera.

De Duomo uit de 12e eeuw heeft een simpele Romaanse façade, met een 15e-eeuwse portico (renaissancestijl). In het gebouw is een 9e-eeuws mozaïek blootgelegd.

Aan het Palazzo del Podestà (13e eeuw) aan het Piazza Garibaldi zijn rechts van de ingang fraaie reliëfs. Op de binnenplaats staan Romeinse en middeleeuwse beelden; boven in het gebouw wordt een altaarstuk van Ghirlandaio bewaard. De Loggia dei Priori (14e eeuw), tegenover het Palazzo del Podestà, heeft een toren en, naast de bogen, een buitenpreekstoel. Op het plein staat een fontein uit 1300.

Door de Via Mazzini bereikt men de kleine S. Maria in Pensole (12e eeuw) die een mooie gevel, een portico en bewerkte portalen heeft. De iets verder gelegen S. Domenico heeft een prachtig 12e-eeuws portaal met beelden. Hier is de pinacotheek gevestigd, met o.a. werk van B. Gozzoli.

De S. Francesco (14e eeuw) heeft fresco’s met voorstellingen uit het leven van Franciscus en van Benedictus. De zuiver middeleeuwse Via della campanile leidt weer naar het centrum, de Piazza Garibaldi. Omhoog, naar de Rocca, kan men genieten van een boeiend uitzicht.

10 prachtige bestemmingen in Narni en Umbrië