Zuid-Umbrië

Swipe

Terni

De provinciehoofdstad Terni (111.500 inwoners) is een moderne industriestad; in de Tweede Wereldoorlog is zij voor een groot deel verwoest, maar na het herstel is er weinig van de vroegere sfeer over. In Terni is de Romeinse schrijver Tacitus geboren.

Aan het Piazza Europa staat het Palazzo Spada, gemaakt door Antonio da Sangallo sr, nu stadhuis. Interessant is nog de S. Salvatore, een kleine, vroeg-christelijke kerk uit de 5e eeuw, met een 12e-eeuws schip. De Duomo heeft een 12e-eeuws hoofdportaal, de rest is uit de 17e eeuw. In de 13e-eeuwse S. Francesco is de Capella Paradisii, die in de 15e eeuw versierd werd met voorstellingen van paradijs en hel, volgens Dante’s ‘Divina Commedia’. In het Palazzo Manassei is de pinacotheek gevestigd, met interessante stukken van B. Gozzoli, Alunno en een prachtig drieluik ‘Maestà’ van een onbekende Umbrische meester.

Op 8 km van Terni ligt op een heuvel het zuiver middeleeuws uitziende dorp Stroncone. Van het plein bij de S. Nicolo heeft men een prachtig uitzicht op Narni en het heuvelland rondom.

10 prachtige bestemmingen in Terni en Umbrië