Zuid-Umbrië

Swipe

Todi

De mooi gelegen, oude en interessante stad Todi (17.000 inwoners) heeft drie concentrische stadsmuren: een Etruskische, een Romeinse en een middeleeuwse. Zij ligt op een heuvel, hoog boven het dal van de Tiber. Hier is de mysticus Frà Jacopone geboren.

Het Piazza del Popolo is de hooggelegen stadskern; aan dit plein liggen middeleeuwse paleizen en de dom. Het plein geldt als een perfect voorbeeld van middeleeuwse stedenbouw.

Het Palazzo dei Priori, een gotisch gebouw uit de 14e eeuw, heeft een curieuze toren, een kantelenrand en later toegevoegde renaissance-vensters.

Het Palazzo del Popolo en, daaraan verbonden, het Palazzo del Capitano, beide uit de 13e eeuw zijn door Lombardische architecten gebouwd. Zij hebben portico’s met bogen en drielingvensters. Een brede buitentrap leidt naar de eerste verdieping. In het Palazzo del Capitano is het Stedelijk Museum met pinacotheek gevestigd, waar behalve Umbrische en Toscaanse kunst archeologische vondsten worden bewaard. (Open: ’s zomers 9-12 en 16-18, ’s winters 10-12 en 15-18 uur)

De Duomo is een Romaans bouwwerk uit de vroege 12e eeuw. De majestueuze trap is versierd met de lelie en tiara van paus Paulus III (16e eeuw) De indrukwekkende façade van wit-roze marmer, in Romaans-gotische stijl, heeft een groot roosvenster. De grote deuren zijn in de 17e eeuw gebeeldhouwd. De gotische campanile is uit de 13e eeuw. De apsis is Romaans. Binnen zijn gotische kapitelen, een renaissancistische doopvont en een koor met fraai ingelegde panelen (1530).

De S. Fortunato aan de Piazza Repubblica is gebouwd van 1262-1460 in gotische en renaissancestijl. Een brede trap met bloembedden leidt naar de voorgevel, die onvoltooid is gebleven. De middelste deur is rijk gebeeldhouwd; aan weerszijden staan beelden: links Maria, rechts de engel van de aankondiging. Op geestig-naïeve wijze is het offer van Izaäk afgebeeld. Binnen is het een Duits-gotische hallenkerk, met schip en zijbeuken van dezelfde hoogte. In de 4e kapel rechts is een fijnzinnig fresco van Masolino uit 1432. In de crypte bevindt zich het graf van de monnik/dichter Frà Jacopone da Todi (1230-1307).

Santa Maria della Consolazione. Op een kilometer naar het westen staat deze renaissancekerk, met een koepel, gebouwd 1508-1609, naar het voorbeeld van Bramante. Het grondplan is een Grieks kruis. De beelden van de twaalf apostelen zijn van Scalza (16e eeuw).

10 prachtige bestemmingen in Todi en Umbrië