Zuidelijk Patagonië en Vuurland: Magallanes

Swipe

Natuur en nationale parken

Een groot deel van de wildernis en woeste natuur van Zuidelijk Patagonië en Vuurland is beschermd in een hele serie nationale parken en reservaten, die echter maar voor een klein deel gemakkelijk toegankelijk zijn.

Grote delen van de westelijke eilandenarchipel en de Andes, met ijskappen, fjorden en regenwoud, hebben ruig weer en zijn vrijwel leeg en ontoegankelijk. Veel van deze wildernisgebieden zijn beschermd in vele nationale parken. In dit gebied ligt ook Chili’s grootste nationale park: Bernardo O’Higgins (2,6 miljoen ha) dat de hele zuidelijke ijskap omvat (in Argentinië wordt dit nog eens begrensd door het eveneens grote Parque Nacional Los Glaciares). Verder zijn de regenwouden van de eilanden beschermd in de nationale parken: ‘Hernando de Magallanes’, ‘Alacalufs’, ‘Isla Riesco’, ‘Holanda’ en ‘Cabo de Hornos’ (Kaap Hoorn). Deze afgelegen parken kunnen alleen via speciale cruises worden bezocht (geen vaste bootexcursies).

Een groot stuk Andesgebergte, grenzend aan het reusachtige Parque Nacional ‘Bernardo O’Higgins’, is beschermd in het Parque Nacional Torres del Paine. Torres del Paine is beroemd geworden omdat dit schitterende gebied vrijwel alle landschappen en ecosystemen van Patagonië in zich verenigt (ijskap, hooggebergte, meren, loofbos, Patagonische steppe), en er veel en gemakkelijk te observeren dieren leven. Torres del Paine is bovendien goed bereikbaar en heeft wegen, campings, hutten, hotels en wandelpaden.

Het gemakkelijker toegankelijke oostelijke deel van Zuidelijk Patagonië en Vuurland bestaat uit de uitgestrekte Patagonische steppe en een zone lengabos. Sinds het in bezit nemen van het land door schapenboeren is hier op grote schaal ontbost op de overgangszone tussen bos en steppe, zodat van de oorspronkelijke lengabossen nog maar een deel is overgebleven. Een deel van de bossen is beschermd in kleine bosreservaten. Rond Punta Arenas zijn de lengabossen beschermd in het Reserva Nacional Laguna Parillar. De uitgestrekte Patagonische steppe zelf is in Chili slechts voor een klein deel beschermd. Het Parque Nacional Pali-Aike, op de grens met Argentinië langs de Straat van Magallanes, vertegenwoordigt een typisch droog stuk steppe met veel dieren. In Chileens Vuurland wordt een deel van de steppe in de toekomst beschermd voor de guanacos: het ‘Projecto Guanaco’.

De zuidelijke bergen van Chileens Vuurland zijn vrijwel geheel aan menselijke invloed ontsnapt en beschermd in het afgelegen Parque Nacional ‘Alberto de Agostini’. Beter toegankelijk en erg gevarieerd is het in Argentijns Vuurland aan het Beaglekanaal gelegen Parque Nacional Tierra del Fuego. Dit in 1960 opgerichte park ligt bij Ushuaia in een schitterend gebied van spitse bergen en prachtige baaien, is goed bereikbaar en heeft wegen, campings, en wandelpaden.

10 prachtige bestemmingen in Natuur en nationale parken en Chili