Zuidelijk Patagonië en Vuurland: Magallanes

Swipe

Reizen door Magallanes

Het toerisme in Zuidelijk Patagonë is al wat ouder dan dat van Aisén en beter georganiseerd. Er is een goede infrastructuur met hotels in alle categorieën, er zijn goede busverbindingen tussen de steden en er zijn volop excursiemogelijkheden naar diverse bezienswaardigheden en nationale parken.

Veel reizigers bereiken Magallanes per schip of door de lucht en komen zo eerst in Punta Arenas, de hoofdstad van de XIIe Región. Punta Arenas is door een goede asfaltweg verbonden met de enige andere grote stad in Zuidelijk Patagonië: het Argentijnse Rio Gallegos. Via Puerto Natales is het nationaal park Torres del Paine gemakkelijk per bus te bereiken, het hoofddoel van veel reizigers. Torres del Paine is een paradijs voor wandeltochten en wildobservatie, waar je met gemak een week of langer voor kunt uittrekken.

Een interessante reisroute over Vuurland is die vanuit Punta Arenas per ferry naar Porvenir en verder met de bus naar Rio Grande en Ushuaia aan het Beaglekanaal en het eindpunt van de Argentijnse ‘ruta 3’. Rio Grande en Ushuaia zijn ook per vliegtuig vanuit Punta Arenas of Rio Gallegos te bereiken. Ushuaia biedt wandelmogelijkheden in het nabijgelegen Tierra del Fuego nationaal park.

Vanuit Punta Arenas kun je ook vliegen naar het nog zuidelijkere Chileense Puerto Williams op Isla Navarino. Puerto Williams, veel kleiner dan het Argentijnse Ushuaia en nauwelijks toeristisch, biedt de mogelijkheid voor het maken van een avontuurlijke trektocht door een ongerept wildernisgebied. Het gebied rond Puerto Williams is qua landschap vergelijkbaar met dat rond Ushuaia. Ushuaia is echter gemakkelijker bereikbaar en biedt de meeste excursiemogelijkheden, maar wie rust en ongereptheid zoekt kiest voor Puerto Williams. Puerto Williams en Ushuaia zijn onderling slechts verbonden via een excursieboot met een onregelmatige dienstregeling.

De overige gebieden van Magallanes en Vuurland (de eilandenarchipel met talloze nationale parken, de Cordillera Darwin en Kaap Hoorn) zijn vrijwel onbereikbaar (fjorden, kanalen, regenwoud). De enige manier om door dit gebied te reizen is via de boottocht Puerto Natales – Puerto Montt, of met een (dure) cruise vanuit Punta Arenas of Ushuaia.

10 prachtige bestemmingen in Reizen door Magallanes en Chili