Zuidoostelijke Dolomieten

Swipe

Zuid-Tirol

Dit is een ideaal gebied voor wintersporters en bergwandelaars. In 1956 was Cortina d’Ampezzo gastheer voor de VIIe Olympische Winterspelen en dat willen ze nog steeds graag uitstralen. Nu heeft de bergwereld rond de plaats ook wel het een en ander te bieden, meer dan de plaats zelf eigenlijk. Het autovrije centrum met de Corsa Italia is een centrum zoals men dat in veel middelgrote plaatsen aantreft. Misschien dat dit centrum wat meer uitstraling heeft vanwege de internationale allure die Cortina poogt vast te houden. U kunt er op dinsdag en vrijdag de markt bezoeken. Natuurlijk gaat u de aan de Corso gelegen parochiekerk uit de 18e eeuw bekijken. De fresco’s dateren uit 1774 en werden vervaardigd door de hofschilder van de bisschoppen van Brixen, Franz Anton Zeller. Het altaar werd vervaardigd in 1703 door Andrea Brustolen. De vrijstaande kerktoren werd gebouwd in de jaren 1853-1857.

In het Ciasa de ra Regoles is in het geologisch museum, bijna naast de kerk, een buitengewone verzameling fossielen en mineralen ondergebracht, afkomstig uit het Conca d’Ampezzo, het gebied westelijk van Cortina. Waar u ook beslist even stil moet staan is bij de barokke Madonna della Difesa, een kerk met een prachtige inrichting. U vindt de kerk door achter de parochiekerk links aan te houden, onderweg passeert u het toeristenbureau.

Meer dan 4200 m² ijsvloer staat u ter beschikking in het olympische stadion. Ruim 14.000 mensen kunnen uw kunsten aldaar bewonderen. U bereikt het stadion door achter de parochiekerk rechts aan te houden. U passeert dan de kabelbaan naar Pocol Belvedere en aan het einde van de straat (Via Battisti) gaat u rechtsaf de Via dello Stadio in. De rest wijst zich vanzelf.

Iets voorbij het stadion is een andere stoeltjeslift die u uiteindelijk in Tofana brengt. Liefhebbers van buitengewone vergezichten zullen dit niet willen missen. In de omgeving vindt u trouwens tientallen kabelbanen die u in de bergwereld rond Cortina voeren. Overal zijn goed bewegwijzerde wandelingen uitgezet. Let erop dat u, als u een ‘gewone’ bergwandelaar bent, de via ferrata mijdt. Dit soort wandelroutes is voorbehouden aan mensen die eerder via staalkabels en hangbruggen hellingen en kloven overwonnen.

Bijna 15 kilometer ten zuiden van Cortina via weg 51 ligt het plaatsje San Vito di Cadore op een hoogte van ruim 1100 meter. Het is een ideaal uitgangspunt voor tochten in de bergen, maar vanwege de zuivere lucht heeft het ook als kuuroord een naam hoog te houden.

Het zal u opvallen dat veel plaatsen ten zuiden en zuidoosten van Cortina de toevoeging ‘di Cadore’ hebben. Het is niet ongebruikelijk dat dezelfde plaatsnaam in een land meermalen voorkomt. Om duidelijk te maken om welke plaats het gaat voegt men de naam van de landstreek toe, in dit geval Cadore. Administratief gezien is het na de invoering van de postcodes eigenlijk een overbodige toevoeging, maar voor de gewone reiziger is het toch wel prettig om te weten in welke landstreek hij het moet zoeken.

Een plaats die het vooral van de zomergasten moet hebben is het fraai gelegen Valle di Cadore. Men kan er prachtige wandelingen maken en ook de minder geoefende wandelaar of de wandelaar met een wat mindere conditie voelt zich in deze omgeving al snel thuis.

Pieve di Cadore is de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Titiaan en dat is te merken in het Palazzo della Magnifica Comunità Cadorina, ondergebracht in een monumentaal pand dat in 1525 gereed kwam aan het dorpsplein, de Piazza Titiano. U vindt er enkele kopieën van werken van Titiaan en originelen van enkele minder beroemde grootheden uit de Cadore. Ook zijn er tal van archeologische vondsten ondergebracht en er is veel kennis op te doen over de geschiedenis van de streek. In de naast het museum staande parochiekerk zijn eveneens enkele werken van Titiaan ondergebracht. Van het werk Madonna met de Heiligen staat vast dat het een origineel van Titiaan is. Heel opmerkelijk is het altaarstuk ‘Madonna met kind’. Maria is hier geschilderd terwijl ze Jezus de borst geeft. Het is tamelijk uniek dat ze op deze manier wordt afgebeeld. Titiaan schilderde dit stuk op hoge leeftijd en de grijsaard die over de rug van de bisschop meekijkt is een zelfportret van Titiaan. Een ander museum dat gewijd is aan de kunstenaar is gevestigd op de Piazza dell Arsenale in het geboortehuis van Titiaan, Casa di Tiziano.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Italië > Gorizia > Grado-Standplaats

Villaggio Turistico Europa

Het geaccidenteerde, autovrije duinterrein is dicht begroeid met pijnbomen en hagen. De staanplaatsen liggen deels aan zee, grotendeels in het bos. Bij...

v.a. 112.00 p.p.

Italië > Sassari > Aglientu Vignola Mare-Standplaats

Camping Baia Blu La Tortuga

De vele pijn- en eucalyptusbomen zorgen grotendeels voor beschutting, maar vaak nemen de bomen ook een deel van de staanplaats in beslag....

v.a. 180.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol