Zuidoostelijke Dolomieten

Swipe

Zuid-Tirol

De geschiedenis van Longarone zou ook de geschiedenis van de verloren gegane stad genoemd kunnen worden. Op 9 oktober 1963 speelde zich hier een catastrofe af die aan meer dan 2000 mensen het leven kostte. Een vloedgolf verwoestte het dorp als gevolg van een aardverschuiving op de Monte Toc. Duizenden tonnen steen (men spreekt over meer dan 20 miljoen m²) kwamen in het stuwmeer Lago di Vaiont terecht en veroorzaakten een vloedgolf van meer dan 100 meter hoogte.

Deze sloeg over de stuwdam heen en verwoestte Longarone volledig. Het dorp werd herbouwd, maar men heeft het stuwmeer leeg laten lopen hoewel de dam ervan nauwelijks enige schade had ondervonden van het geweld. De nieuwgebouwde kerk herinnert aan de ramp, in beton wordt een geweldige golf gesymboliseerd, terwijl zich in de kerk een permanente tentoonstelling bevindt waar herinneringen aan het vroegere Longarone levend gehouden worden.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Stedentrips-HOT

Antiche Figure

Plof neer op het terras met het populaire drankje Spritz en kijk uit over de Canal Grande. Of stap zelf in een...

v.a. 52.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol