Zuidwest-China

Swipe

Zuidwest-China

Zuidwest-China wordt ook wel  Xinan genoemd. Het gebied bestaat uit de drie provincies Sichuan, Yunnan en Guizhou. Bovendien vindt u in deze regio de stadsprovincie Tsjoengking. Ook de autonome regio Tibet ligt in dit gebied. Vandaar dat u hier tevens een beschrijving van de bezienswaardige Tibetaanse stad Lhasa kunt vinden. Geen wonder dat veel kilometershoge bergen het uiterlijk van dit gebied bepalen.

Uitkijkend over de samenloop van de Yangtze en de Jialing staat Chongqing overal in China bekend als de `Bergstad’. De meeste heuvels in de stad zijn zo steil dat fietsen er zeldzaam zijn en alleen  motorfietsen de kracht hebben om de top van de heuvels te bedwingen. Beroemd zijn de Rotssculpturen van Dazu, bestaande uit reliëfs en beelden, die u verspreidt over de  Chongqings Dazu County kunt vinden.

Maak het u gemakkelijk in een bamboestoel en zie het leven aan u voorbijtrekken in een van de talloze theehuizen in Chengdu. Doe u te goed aan de beroemde pikante Sichuan-keuken, en vergeet niet om de wereldberoemde panda’s te bezoeken. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Wenshu-klooster, zonder twijfel de mooiste en best bewaarde tempel in Chengdu. De stad Chengdu wordt door veel reizigers bezocht op hun weg per trein of vliegtuig naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet.

Besprenkeld met een ongelofelijk palet van natuurlijke kleuren herbergen de op de UNESCO-lijst geplaatste natuurreservaten Jiuzhaigou en Huanglong in Sichuan zeldzame dieren en planten. U kunt hier ook een bezoek brengen aan de Tibetaanse Baima-minderheid. Geen wonder dat beide natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst.

Verscholen te midden van gekartelde karstbergen, nevelige watervallen en golvende heuvels is Guiyang een juweel in een zetting van een werkelijk grandioos landschap. Guiyang is de provinciehoofdstad van Guizhou. Dit gebied herbergt thans 48 van de 56 etnische groepen die China rijk is. De kleurrijke Miao, Dong, Yi, Zhuang, Yao en Buyi zijn hier allemaal vertegenwoordigd.

De stad Kunming noemt men ook wel de `stad van lente en bloemen’. Het is een van de aantrekkelijkste steden in Zuidwest-China, gelegen aan de voet van de Himalaya. Als u in de stad bent, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het zeer bezienswaardige Stenen Woud, een fantastisch kalksteenlandschap waartussen leden van bijzondere stammen leven.

Vanuit Kunming kunt u doorreizen naar Dali. Hoewel de moderne tijd Dali niet ongemoeid heeft gelaten, heeft dit schilderachtige stadje op 1900 m hoogte boven de zeespiegel nog altijd veel van zijn oorspronkelijke charme behouden. De bouwkunst is vooral door de Bai geïnspireerd. De Bai, een etnische minderheid, vormen in Dali de meerderheid tegenover de Han-Chinezen, de Hui, de Yi en de Tibetanen. De regionale markt van Dali is een kleurrijk palet van stamleden in hun prachtige en kleurrijke kleding. Fiets ook even naar het verstilde Erhai-meer en de rondom gelegen dorpjes.

En dan Lijiang, de woonplaats van de Jaden Draak. Haar oude stad staat eveneens op de Werelderfgoedlijst. Gelegen aan de voet van de Himalaya en het Tibetaanse Hoogland steelt deze afgelegen stad in de provincie Yunnan de show door haar verbazingwekkende landschap en rijke cultuur. Lijiang ontdekken is als het openen van een Chinees sieradenkistje: elk met zorg vervaardigd compartiment leidt tot rijkere en nog meer oogverblindende ontdekkingen.

Lhasa, tenslotte, is de hoofdstad van Tibet, een oceaan van Tibetaans boeddhisme en een eeuwenoude cultuur. De Tibetaanse stad Lhasa heeft het niet gemakkelijk; steeds meer Han-Chineze komen in deze stad en in Tibet wonen, zodat de Tibetanen zijn verworden tot een minderheid in eigen land. Dat neemt niet weg dat Lhasa en Tibet een bezoek meer dan waard zijn Op de Werelderfgoedlijst staan onder meer  de Potala (de voormalige residentie van de Dalai Lama), de Jokhang-tempel (gelegen midden in de stad Lhasa) en de Norbu Lingka. Omringd door hoge bergen en overladen met mystiek is Lhasa nog altijd een bolwerk van het boeddhisme. Drukke markten, zoete wierook en golvende paarse en gele pijen begroeten u als u deze bijzondere stad betreedt.

10 prachtige bestemmingen in Zuidwest-China en China