Zuidwestelijke Dolomieten

Swipe

Zuid-Tirol

Eigenlijk moet u Trento gezien hebben en het zou jammer zijn als u uw vakantie in dit gebied beëindigde zonder er geweest te zijn. De stad, zusterstad van Bozen, met bijna 115.000 inwoners (2012), heeft een gezellig centrum en daarbinnen zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. De geschiedenis van de omgeving van de stad gaat terug tot in de prehistorie. In de Romeinse tijd werd de stad al vergaand gefortificeerd. Trento was centraal gelegen aan de handelsweg van Venetië naar de Brennerpass en herbergde de zetels van de vorstbisschoppen tussen 1027 en 1803. De stad in zijn huidige vorm ontstond aan het begin van de 16e eeuw op initiatief van prins-bisschop Bernardo Clesio. Van een aantal gebouwen gaat de geschiedenis echter aanmerkelijk verder terug, zoals de dom aan de Piazza Duomo. De kerk dateert uit de 11e en de 12e eeuw en was het middelpunt van de activiteiten rond het Concilie van Trente dat gehouden werd in de jaren 1545-1563. In de kerk kunt u fresco’s bewonderen uit de 13e en 14e eeuw en vooral in de 14e en 15e eeuw vonden er tal van bisschoppen hun laatste rustplaats. In de sacristie bevindt zich een wandkleed dat in de 16e eeuw in Vlaanderen vervaardigd werd. De koepel in zijn huidige vorm ontstond in 1889.

Wanneer u vanaf de Piazza Duome schuin naar links in de richting van de rivier wandelt dan komt u bij de de Santa Maria Maggiore, een kerk die in 1523 gereed kwam en ook tijdens het concilie een belangrijke rol vervulde. In de kerk vindt u talrijke portretten van deelnemers eraan. Vooral het prachtige orgel valt op, het werd gebouwd in 1543.

De mooiste straat van de stad is ongetwijfeld de Via Belenzani, vanaf de dom gerekend rechts aanhouden, langs het tot het complex van de domkerk behorende diocesaner museum waar zich de kerkschatten en tal van herinneringen aan het concilie bevinden. Aan het einde ervan, aan uw rechterhand, ziet u het gemeentehuis van Trento: het Palazzo Municipale. Het werd gebouwd in de 16e eeuw. Een klein stukje verderop kruist de straat de Via Manci, de feitelijke hoofdstraat van Trento met tal van oude en opmerkelijke gebouwen, vele waren ooit het paleis van een der bisschoppen. Als u de Via Manci naar rechts volgt (wordt Via San Marco) bereikt u een van de fraaiste bolwerken van de stad: het Castello del Buon Consiglio, de voormalige residentie van de vorstbisschoppen. Nadien heeft het lange tijd leeg gestaan, in 1811 werd het in gebruik genomen als kazerne, na 1918 werd het als stadsmuseum ingericht. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 12e en 13e eeuw, de periode waarin het prachtige ronde bolwerk ontstond. In 1475 kreeg het zijn huidige vorm. Het museum (Museo Nazionale del Trentino) herbergt een grote collectie voorwerpen die inzicht geven in de geschiedenis van de stad en de provincie.

Als u de stad goed wilt bekijken dan kunt u gebruikmaken van de Trento Card, onder andere te verkrijgen bij het toeristenbureau. Er is een dagkaart (24 uur geldig) en een kaart voor twee dagen (48 uur geldig). U krijgt daarmee toegang tot diverse musea, de botanische tuin, u kunt onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer en in veel winkels krijgt u 10% korting.

 
Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol