Antarctica

Landen in Antarctica

Antarctica

In het begin van de 19e eeuw had men nog geen idee van de uitgestrektheid van Antarctica dat ook het Zuidpoolgebied wordt genoemd en geheel binnen de Zuidpoolcirkel ligt. Slechts jagers, gehuld in pelsen om het kwetsbare mensenlichaam te beschermen tegen de buitengewoon strenge koude, trokken over de randen van dit ijskoude gebied op jacht naar robben en walvissen. Pas na de beroemde expedities van Scott en Amundsen kreeg men eindelijk een beter zicht op deze met ijs bedekte landmassa. Wist u dat het grondgebied van het werelddeel Antarctica ongeveer 30% groter is dan geheel Europa? En dan rekenen we de uitgebreide op zee drijvende ijsgebieden nog niet eens mee!

IJsmassa's en de Transantarctic Mountains

Op dit grondgebied drukt een ijsmassa van niet minder dan 27 miljoen kubieke kilometer ijs die op veel plaatsen 2000 meter dik is. Wetenschappers vermoeden dat als dit ijs smelt het grondgebied 600 meter omhoog komt, zo zwaar drukt het ijs. Het gehele continent wordt doorsneden door een reusachtige bergketen van meer dan 3000 km lengte, de zogenoemde Transantarctic Mountains. Deze bergketen verdeelt Antarctica in Oost- en West-Antarctica, waarbij Oost-Antarctica het grootste deel van het continent vormt.  Het hoogste punt van deze bergmassa is de 5140 meter hoge top van het Vinson Massief.

Reizen naar Antarctica

Mocht u, in de voetsporen van onder meer prins Willem Alexander en prinses Maxima, het fascinerende Antarctica willen bezoeken, dan moet u er rekening mee houden dat Antarctica slechts twee jaargetijden kent ofwel de zomer en de winter. In de donkere winter op Antarctica gaat de zon 21 maart onder om pas weer op 21 september boven de horizon te verschijnen. Vandaar dat alleen de zomerperiode geschikt is om een expeditiecruise te kunnen maken. Deze zomerperiode loopt van de maand oktober tot en met de maand maart. De dagen zijn dan lang en aantrekkelijk voor een bezoek.

Wilt u ook niet alles weten van het verschil in kleuren van het land- en zeeijs in dit fascinerende Zuidpoolgebied of wilt u ook alles weten over de strijd om de Zuidpool? Onze auteur doet zijn uiterste best om u hier alles over te vertellen in dit deel van de website van de VakantieArena. En niet alleen dat, deze website is eveneens een uitstekend hulpmiddel bij het nemen van uw beslissing om de reis naar Antarctica wel of niet te maken, en op welke wijze. Veel leesplezier!