Antarctica

Swipe

Albatrossen

Albatrossen zijn indrukwekkende zeevogels die tot de stormvogelachtigen behoren. De grotere soorten, vooral de reuzen- en koningsalbatros met een spanwijdte van drieënhalve meter, zijn ware zweefvliegkunstenaars en langeafstandsvliegers. Zo kunnen ze urenlang op de thermiek van de golven zweven. Op deze manier kost het hen weinig energie om dagenlang over zeeën te zwerven op zoek naar voedsel. De voedselrijke zeeën rondom Antarctica zijn hun foerageergebied. Albatrossen broeden echter niet op Antarctica, maar op de subantarctische eilanden en op de zuidkusten van Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Over het algemeen komen de volwassen dieren eind oktober, begin november aan land om hun partner en nestheuvel op te zoeken. Nadat ze elkaar weer gevonden hebben, vindt het baltsen plaats. Vooral bij de grotere albatrossen zoals de reuzen- en de koningsalbatros ontvouwt zich dan een adembenemend ballet. Ongeveer vier weken later wordt het ei gelegd in een van klei met gras opgemetseld nest. Dan kan het broeden beginnen. Om beurten bebroeden de ouders het ei. Als het kuiken uit het ei gekropen is, verzorgen ook beide ouders de voedselaanvoer. Op een gegeven moment is het kuiken zelfs groter en zwaarder dan de ouders. Een flinke vetvoorraad zorgt er voor dat het kuiken de eerste winter overleeft.

De kleinere wenkbrauwalbatros heeft nog altijd een spanwijdte tot 2,50 m. Deze albatros is te vinden in het gehele subantarctische gebied en langs de kust van Patagonië.

Een van de mooiste albatrossen is de roetkopalbatros. Een kleine soort met donkerbruine kop en vleugels, een opvallend wit vlekje achter het oog en een grijs lijf.

Verder is er een hele serie albatrossen die uitsluitend op bepaalde subantarctische eilanden voorkomt (endemisch). Veel soorten zijn nauw verwant. De verschillen zijn soms minimaal en daardoor alleen door kenners te onderscheiden. Het voert in deze context te ver om al deze soorten te benoemen.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica