Antarctica

Swipe

Andere stormvogelachtigen

Naast de albatrossen komen er nog diverse andere stormvogelachtigen voor. Een aantal van de kleinere stormvogelachtigen komt wereldwijd op zee voor, zoals de grauwe en de grote pijlstormvogel. Alle stormvogelachtigen hebben een buis(je) boven op de snavel waarmee overtollig zout dat de dieren met het zeewater binnenkrijgen, wordt afgevoerd. De meeste vogels uit deze groep zijn de vogels die u tijdens de oversteek achter het schip zult zien hangen net boven het bruisende schroefwater.

De Kaapse duif, die in het Spaans zo mooi pintado (geschilderd) wordt genoemd, is een vogel ter grootte van een duif met een heel mooi zwart-wit gespikkeld verenkleed. Deze soort is vaak in grote groepen op zee te vinden. Ze vliegen met regelmaat om een schip en strijken vervolgens (bijna) gelijktijdig op het water neer. Ook weer net zo plotseling vliegt de hele groep op. De vogels broeden op steile rotswanden zowel op het continent als op de (sub)Antarctische eilanden.

De zuidelijke stormvogel is allerminst een elegant uitziende vogel. Ooit heb ik iemand deze vogel horen omschrijven als een teckel met vleugels. Heel aandoenlijk is het onderlinge gekwetter van de paartjes. De vogels broeden in grote kolonies op steile kliffen op de South Orkney- en South Sandwicheilanden. Ook deze zeevogel volgt graag schepen en wordt daarom regelmatig waargenomen.

Een zeer elegant en bijzonder familielid is de sneeuwstormvogel, met een volledig wit verenkleed, zwarte snavel en zwarte pootjes. Deze vogel broedt zelfs ver landinwaarts op het vasteland van Antarctica en op diverse subantarctische eilanden.

Verder zijn er twee grotere familieleden de zuidelijke en noordelijke reuzenstormvogel. Voor een ongetraind oog zijn deze twee soorten niet makkelijk uit elkaar te houden. De zuidelijke vorm heeft een bleekgroene snavelpunt en de noordelijke een roodachtige. Beide soorten zijn opruimers van kadavers, ook al schamen ze zich er niet voor om levende vogels aan te vallen en bij gebrek aan beter laten ze een goed maaltje kril, inktvis of vis ook niet voorbijgaan. Ondanks dat de dieren zelf soms best agressief zijn, laten ze zich erg snel verstoren tijdens het broeden. Dit is dan ook een van de redenen dat bijvoorbeeld Hannah Point op Livingstone (een van de broedplaatsen van de reuzenalbatros) tot half of eind januari gesloten is voor bezoekers.

<class="image-right" height="160" width="200">Er is nog een vogeltje dat u absoluut niet mag missen: het Wilsons stormvogeltje. Hij heeft een spanwijdte van circa 40 cm, is zwart met een mooie witte band over de staart. Als u de vogel voorbij ziet vliegen, bengelen de pootjes als het ware onder de staart uit. Veelal ziet u de vogeltjes over het water dartelen, net alsof ze over het water lopen. De hele groep waar dit vogeltje toe behoort dankt haar Engelse naam aan dit gedrag: petrels naar Petrus die over het water liep. Verder zijn er diverse prions, pijlstormvogels en stormvogeltjes die een getraind oog vragen voor herkenning. Op de subantarctische eilanden van Nieuw-Zeeland en op de Falklandeilanden komen nog veel meer vogelsoorten voor. Enkele hiervan zullen in het hoofdstuk Bezienswaardigheden bij het betreffende eiland genoemd en eventueel beschreven worden.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica