Antarctica

Swipe

IJshoenders

IJshoenders worden meestal aangeduid met zuidpoolkippen. Het zijn geen echte kippen, ze lijken er alleen op met hun prachtige witte verenkleed en hun rondscharrelende gedrag. Er zijn slechts twee soorten die veel op elkaar lijken. De ene soort (zuidpoolkip) komt voor bij het Antarctisch Schiereiland, de South Orkneyeilanden, South Georgia, Falklandeilanden en de westkust van Argentinië. De vogels die in de zomer rond Antarctica verblijven, migreren voor de winter naar Patagonië. Omdat ze geen zwemvliezen tussen de tenen hebben, kunnen ze niet op het water rusten. Dit betekent dus dat ze twee keer per seizoen ruim 1.000 km aan een stuk moeten vliegen.

De andere soort (kleine ijshoen) komt voor op de meeste subantarctische eilanden. Ook hier weer heeft bijna ieder eiland zijn eigen ondersoort.

De ijshoenders hebben zich gespecialiseerd in het opruimen van het afval in de pinguïnkolonies. Een extraatje verkrijgen ze door pinguïnouders met kuikens te verstoren op het moment dat de ouder het voorverteerde voedsel opbrengt. Als het kuiken op dat moment zijn snavel uit de bek van de ouder haalt, valt het goedje op de grond. Het kuiken zal dit niet meer opeten. De zuidpoolkip dus wel.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica