Antarctica

Swipe

Pelsrobben en zeeleeuwen

In de (sub)Antarctische wateren komen vijf soorten pelsrobben voor. Antarctica, de subantarctische eilanden en ieder omringend continent heeft zijn eigen soort. Zo zijn er de Zuid-Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse, Zuid-Afrikaanse, Antarctische en subantarctische pelsrob.

De pelsrobben hebben een zeer dichte vacht in plaats van een dikke vetlaag om hen te beschermen tegen de ijzige kou. De vacht bestaat uit een onder- en bovenlaag. De bovenlaag is zo goed als waterdicht. In de viltige onderlaag zit veel lucht opgesloten. Hierdoor isoleert de vacht optimaal en worden alleen de haartoppen van de buitenste laag nat. Deze vacht is in het verleden wel bijna de ondergang van deze soorten geworden. Ze zijn door pelsjagers tot op het randje van uitsterven bejaagd. De Convention for the Conservation of Antarctic Seals heeft in 1972 een einde aan de massale slachtingen gemaakt. De pelsrobben hebben zich in ieder geval plaatselijk vrijwel volledig hersteld. Op het Antarctisch Schiereiland zijn ze nog steeds veel zeldzamer dan voor de slachtingen, maar op South Georgia is de huidige populatie vermoedelijk groter dan zij ooit geweest is.

De pelsrobben leven in grote kolonies. De mannetjes zijn aanmerkelijk groter dan de vrouwtjes. Krachtige mannetjes verzamelen een harem die soms twintig vrouwtjes bevat. Ze bevechten hun plaats op de favoriete stranden met verve. In tegenstelling tot de zeehonden kunnen pelsrobben wel hun achtervinnen onder hun lichaam draaien en kunnen ze op voor- en achtervinnen lopen, als het moet zelfs in een rap tempo! En dat komt van pas als je je rivaal wilt aanvallen of juist wilt ontlopen. In het water zijn deze dieren een lust om naar te kijken. Met sierlijke bochten en een ongelooflijke soepelheid snellen ze door het water. In de (sub)Antarctische wateren leven ze voornamelijk van vis en schaaldieren.

Zeeleeuwen

In veel opzichten lijken zeeleeuwen op pelsrobben. Echter de vacht is minder dicht, ze leven dan ook voornamelijk in de subantarctische streken. De Hooker zeeleeuw komt voor op Campbell, Snares en Auckland. De Australische zeeleeuw leeft langs de zuidkust van Australië, Tasmanië en op Macquarie. Ze leven hier in kolonies op de vaak brede zandstranden. De Zuid-Amerikaanse zeeleeuw komt voor langs de kusten van Argentinië en Chili (Patagonië) en op de Falklandeilanden.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica