Antarctica

Swipe

Antarctica overgestoken

In 1957-1958 tijdens het Internationaal Geofysisch Jaar werden plannen gesmeed om het binnenland van Antarctica over te steken zoals Shackleton ruim veertig jaar eerder had bedacht. Deze keer zou het echter een tocht worden ondersteund door de nieuwste machines en depots over het gehele traject. Deze expeditie werd bekend onder de naam Commonwealth Transantarctic Expedition. Na twee jaar van voorbereiding vanuit het basiskamp aan de Weddellzee vertrok in oktober 1957 het verkenningsteam per hondenslede.

De overige leden van de expeditie onder leiding van Vivian Fuchs volgden later met tractors, rupsvoertuigen en hondensleden. Na een lange tocht over ijsvelden met immense spleten en met achterlating van drie voertuigen, bereikten Fuchs en zijn mannen op 19 januari 1958 de pool. Hier trof hij de andere ploeg onder leiding van Edmund Hillary, die vanuit de Rosszee was vertrokken. Zijn team had depots aangelegd tussen de pool en de Rosszee.

Gezamenlijk vertrokken zij richting de Rosszee waar zij op 2 maart 1958 bij Scott Base aankwamen. De oversteek van 2460 km over het vasteland van Antarctica was een feit. Tijdens de gehele voorbereiding en de 99 dagen durende oversteek had men tevens een macht aan informatie met grote wetenschappelijke waarde verzameld. 

10 prachtige bestemmingen in Antarctica