Antarctica

Swipe

Reizen naar Antarctica over water

De schepen

Voor reizen naar Antarctica en de subantarctische eilanden wordt voornamelijk gebruikgemaakt van schepen die in meer of mindere mate ijsversterkt zijn. De best beschermde schepen zijn natuurlijk de echte ijsbrekers.

Op dit moment wordt alleen de Russische ijsbreker Kapitan Khlebnikov nog gebruikt voor toeristische doeleinden. Deze stoere ijsbreker biedt ondanks zijn groot ogende opbouw plaats aan slechts 108 passagiers. Met dit selecte gezelschap worden reizen langs de gehele kust van Antarctica gemaakt en een aantal reizen vroeg in het voorjaar naar de Weddellzee naar een van de grootste keizerspinguïnkolonies. Bijzonder is het gebruik van helikopters om aan land te komen en om vluchten over het indrukwekkende landschap te maken. Deze ijsbreker wordt door Quark Expeditions geëxploiteerd.

De overige schepen die reizen naar Antarctica maken, kunnen ingedeeld worden in een vijftal categorieën:

• kleine expeditiecruiseschepen met circa 50 passagiers

• grotere expeditiecruiseschepen met circa 100 passagiers

• zeilschepen en zeiljachten

• luxe jachten en luxe expeditiecruiseschepen tot 300 passagiers

• grote luxe cruiseschepen met meer dan 300 passagiers.

Scheepskeuze

Het is erg belangrijk om een schip te kiezen dat past bij uw wensen. Laat u goed voorlichten en bespreek uw keuze met een van de medewerkers van genoemde organisaties die zelf op Antarctica geweest zijn en die ook met meerdere schepen op pad geweest zijn. Om u op weg te helpen, vindt u onderstaand de belangrijkste kenmerken van de schepen die in 2009 in de vaart zijn. Aan boord en aan land wordt u begeleid door een expeditieteam. Dit expeditieteam is veelal internationaal, maar alle teamleden spreken tenminste Engels. De voertaal aan boord van de meeste schepen is Engels. Grote uitzondering hierop zijn de Hanseatic, de Bremen en de Delphin waar de voertaal Duits is.

Incidenteel worden er vertrekken aangeboden waarop een Nederlandstalige gids aanwezig is of waarbij zelfs de voertaal Nederlands is.

Geldzaken

Afhankelijk van de route waarop u naar het beginpunt van uw Antarcticareis reist, zult u een aantal valuta mee moeten nemen. In bovenstaande landeninformatie kunt u een en ander reeds vinden. Gaat u aan boord van een van de schepen dan kunt u daar afwijkende valuta tegenkomen. Er kan veelal met creditcard betaald worden of contant in euro’s of US-dollars. Dit laatste is afhankelijk van de organisatie die het schip waarmee u reist, exploiteert. De kosten aan boord bestaan over het algemeen slechts uit (fris)drankjes, souvenirs en fooien. Op de luxere (expeditie)cruiseschepen kan het voorkomen dat u optionele excursies aan boord kunt boeken en daar ook betaald moeten worden.

Gezondheid

Iedereen met een normale gezondheid kan in principe deelnemen aan een scheepsreis naar Antarctica. Mensen die niet zo goed ter been zijn, kiezen meestal vanzelf voor een van de luxere schepen, omdat daar betere voorzieningen zijn zoals liften en hutten die ook toegankelijk zijn voor mensen die aan een rolstoel gebonden zijn.

Voor een reis naar Antarctica waarbij er landingen gemaakt worden op Antarctica is het invullen en ondertekenen van een medische verklaring verplicht. Enkele rederijen vereisen tevens dat deze medische verklaring mede door een arts ondertekend wordt.

Het moge duidelijk zijn dat u voor de zeilschepen en -jachten tot meer fysieke inspanning in staat moet zijn, dan op de expeditiecruiseschepen en de luxe cruiseschepen.

Aparte aandacht is er voor het bestrijden van zeeziekte. De zeeën rondom Antarctica behoren tot de woeligste op aarde. Een van de grootste angsten onder reizigers is dan ook om zeeziek te worden tijdens de oversteek naar Antarctica. Een goede remedie is daarom noodzaak. Er zijn diverse huismiddeltjes in de handel die bijna iedereen veilig kan gebruiken. Indien u andere medicijnen gebruikt, is het verstandig om met uw huisarts of uw vaste apotheker te overleggen wat in uw geval het beste middel is.

Buiten Nederland en België zijn pleisters voor achter de oren verkrijgbaar. Deze helpen meestal wel, zij het dat je er suf van wordt en er wazig van kunt gaan zien. Pas vooral op als u een oogkwaal heeft, dan kunnen deze pleisters voor grote problemen zorgen!

Gaat u deelnemen aan een van de ski-trekkings, dan wordt er buiten een extreem goede conditie en ervaring, veel meer informatie van u verwacht. Een gesprek met een van de expeditieleiders zal vrij snel na serieus getoonde interesse voor zo’n reis noodzakelijk zijn. Dit om de risico’s zoveel mogelijk in te perken.

Kinderen 

Enkele rederijen laten kinderen toe, ongeacht de leeftijd. Andere kennen een minimumleeftijd van tien jaar. Dit is in verband met veiligheidsregels en de aanwezige zwemvesten. Indien u met uw kleine kinderen wilt reizen, is het verstandig dit bij een eerste informatie-aanvraag te vermelden.

Tijd

Aan boord wordt over het algemeen de tijdzone aangehouden van het land vanwaar u vertrekt. In de meeste gevallen betekent dit dus de Zuid-Argentijnse tijd. Met ingang van het zomerseizoen 2008/2009 is er in Zuid-Argentinië een zomertijd ingevoerd die een uur afwijkt ten opzichte van het noorden en de hoofdstad Buenos Aires. Vertrekt u vanuit Nieuw-Zeeland of Australië dan wordt deze tijdzone aangehouden.

Taal

Over het algemeen is de voertaal aan boord Engels. Soms zijn er speciale vertrekken met een Nederlandstalige gids of zelfs een gehele Nederlandstalige expeditieleiding. Op de schepen Bremen, Hanseatic en Delphin is de voertaal Duits. Er zijn een aantal speciale vertrekken die Duits- en Engelstalig zijn. Het expeditieteam op de Antarctic Dream en de Ushuaia is tweetalig: Engels en Spaans. Alle aankondigingen en lezingen worden in deze twee talen gedaan.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica