Antarctica

Swipe

Zeilschepen en zeiljachten

De laatste jaren maakt de Nederlandse bark Europa vier of vijf reizen per seizoen naar Antarctica. De reizen worden ondernomen met een zestienkoppige bemanning en maximaal veertig gasten. Meehelpen bij het zeilen is niet verplicht, maar meehelpen met een van de taken aan boord wordt wel op prijs gesteld.

Alhoewel er wel voorzieningen zijn getroffen om te varen bij Antarctica, kan het schip niet echt het ijs in varen. Hierdoor zal men eerder moeten besluiten om om te keren dan de motorschepen.

Bent u een fanatiek zeiler en wilt u echt op avontuur? Dan kunt u aanmonsteren aan boord van een van de zeiljachten. Met een driekoppige bemanning en zes tot acht gasten maken de kleine zeiljachten de oversteek en gaan op expeditie bij het Antarctisch Schiereiland.

Onder andere met de stalen tweemaster uit Terschelling, de Anne-Margaretha, kunt u dit avontuur tegemoet gaan. Tussen december en maart maakt het schip drie 25-daagse reizen vanuit Ushuaia.  

Een andere zeiljacht dat de laatste jaren twee reizen naar Antarctica en een reis naar South Georgia maakt, is de Sarah W. Vorwerk van de Nederlandse schipper Henk Boersma.

Verder maakt Xplore Expeditions met het 20,4 m stalen jacht Xplore reizen naar Antarctica. Er kunnen 12 passagiers mee. De reizen zijn te boeken via Beluga Adventures.

Ook is er ieder jaar een klein aantal particuliere jachten dat een reis naar Antarctica maakt. Er zijn hiervan geen vaste programma’s. Het zijn incidentele reizen. Soms neemt men gasten mee. Informatie vooraf is vaak moeilijk te vinden. Bent u in Ushuaia en heeft u veel tijd dan lukt het soms om op een van de particuliere jachten aan te monsteren.

10 prachtige bestemmingen in Antarctica