Argentinië

Swipe

Argentinië

Het achtste continent

Argentinië is qua grootte het achtste land in de wereld, met een oppervlakte van 2.791.810 km2. Ruim 3700 km lang – te vergelijken met de afstand van Denemarken tot Tanger – en 1423 km breed. Door zijn gunstige ligging heeft het een grote variatie aan landschappen en klimaten.

Zo kun je de ene dag in het noorden de gigantische watervallen van Iguazú bewonderen omringd door subtropische bossen, en de andere dag met een dik windjack en een trui de geweldige gletsjers rondom Perito Moreno, in het zuiden van Patagonië aanschouwen. Of je kunt in het westen bij de provincies La Rioja en San Juan miljoenen jaren terug in de tijd gaan bij de nationale parken ‘El valle de la Luna’ (de maanvallei) en Talampaya, dat tevens een van de droogste plekken van de wereld is. Of de volgende dag in een bootje vriendelijk begroet worden door enorme walvissen bij het schiereiland Península Valdés aan de Patagonische kust.

Of neem de hoofdstad Buenos Aires, een mix van het leven uit Parijs, Madrid en Londen. Een bruisende stad! En de volgende dag poncho’s bekijken op een kleine plaatselijke indianenmarkt in een dorpje nabij Jujuy in het noordwesten.

Zo verrassend is Argentinië!

De bevolking is een mengeling van allerlei Europese culturen. Vanaf 1870 tot 1910 zijn miljoenen Europeanen naar Argentinië getrokken. Het waren over het algemeen Spanjaarden en Italianen, maar in Patagonië vind je nog dorpen met een Welshcultuur en Engelse invloeden. Onder de stad Córdoba en rondom Bariloche is het Alpengevoel nog steeds merkbaar, en kijk niet verbaasd als je Sauerkraut of kaasfondue op de menukaart ziet staan. 

Meer naar het oosten bij Mesopotamia en Misiones merk je de Zwitserse mentaliteit: efficiëntie, properheid en de zuivelindustrie. Maar in het noordwesten richting Bolivia is de bevolking nog grotendeels indiaans, zo ook in het Chacogebied bij Paraguay. Het land heeft een bewogen geschiedenis met zijn inheemse bevolking, want er is niet één land in Zuid-Amerika dat zijn eigenlijke bevolking zo heeft uitgeroeid als hier. Van de totale bevolking, ruim 40 miljoen, is ruim 1% puur indiaans.

Zo’n 14 miljoen Argentijnen wonen rondom de hoofdstad Buenos Aires, maar er zijn ook gebieden waar nauwelijks iemand woont, zoals in Patagonië en in het noordwesten. Het merendeel woont in het midden van het land, waar ook alle grote steden liggen, zoals: Buenos Aires, Rosario, Córdoba en La Plata. Hier ligt ook het grootste deel van het pampagebied, hét economisch hart van Argentinië. Met miljoenen koeien en immense graanvelden. 

In Patagonië en Vuurland grazen meer schapen dan dat er mensen wonen. Er zijn daar estancia’s (grote herenboerderijen) met grond zo uitgestrekt als de Noordoostpolder. Daarom denk ik dat je terecht van Argentinië kunt zeggen, dat het een van de meest betoverende landen van Zuid-Amerika is. De Argentijnen zijn een trots en hartelijk volk, je zult je er meteen thuis voelen. Op het platteland zijn ze zeer gastvrij en behulpzaam, en de grote steden zijn veilig. 

Naar alle steden zijn goede vlieg- of busverbindingen. Treinen rijden er niet veel, alleen rondom Buenos Aires en naar de kust. Maar naar de kleinste gehuchtjes gaat altijd een bus, zodat je met het openbaar vervoer overal kunt komen. Het is een van de rijkste en modernste landen van Zuid-Amerika en sinds jaren weer met een stabiele economie en een democratische regering.

Op deze website nodig ik je uit voor een kennismaking, maar wel een uitgebreide, want ik zou graag willen dat je je net zo thuis voelt op je reis als ik dat ook altijd heb ervaren.

Foto Reishandboek Argentinië
Reishandboek Argentinië

AUTEUR PATRICK VAN DER DOEF

€19,95

Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

10 prachtige bestemmingen in Argentinië