Argentinië

Swipe

De bekendste pelgrimsoorden

Ook enkele katholieke processies in het land zijn net zo adembenemend en rijk aan historie als de hierboven beschreven indianenprocessies. De belangrijkste zijn in Difunta Correa, Itatí en Luján.

Niet ver van de stad San Juan ligt het stadje Vallecito. Hier zijn boven op een heuvel de relikwieën van de (onofficiële) heilige Deolinda Correa in een kapelletje te zien. In 1840 liepen Deolinda en haar zieke man door de woestijn van San Juan. Toen ze na lang lopen onder de uitputtende zon en hitte allebei van honger en dorst bezweken, vonden herders hen dood, maar de baby die ze bij zich droeg was nog in leven, doordat het aan de borst nog voldoende melk had gekregen. In de loop van de jaren kreeg deze vrouw en het verhaal nog meer ‘miraculeuze’ toevoegingen en zo had Deolinda Correa een aparte plaats binnen het katholieke geloof gekregen. Zij is geen officiële heilige en de kerk staat zeer sceptisch tegenover het verhaal en de vorm die het gekregen heeft. Maar elk jaar komen wel honderdduizenden pelgrims tijdens de paasweek naar deze heuvel.

Difunta Correa is daardoor wel een van de grootste bedevaartsoorden van Argentinië geworden. Voor de heuvel, waar zij is overleden, is rond 1940 een dorpje ontstaan en op en rondom de heuvel zijn inmiddels 17 kapelletjes en huisjes neergezet, want uit alle delen van het land kwam men voorwerpen brengen die het symbool moesten zijn van de ‘bescherming’. Vrachtwagenchauffeurs brachten onderdelen van hun wagen. Mensen die hun huis wilden beschermen, brachten maquettes van hun huis met voorwerpen erin. Zo ontstond er een cultus van de meest uiteenlopende voorwerpen.

Itatí ligt ruim 70 km ten oosten van Corrientes. Op 16 juli wordt elk jaar een imposante processie gehouden ter ere van de H. Maagd van Itatí. De legende vertelt, dat zij rond 1589 bij de indianen kwam om te waarschuwen niet tegen de Spanjaarden te vechten. Zo’n driehonderd jaar geleden begon men met deze processie, die start in San Luis del Palmar, 53 km ten zuiden van Itatí. Honderdduizenden pelgrims lopen, staan stil en bidden, lopen en staan dan weer stil en bidden, en dat doen ze 53 km lang! Tot aan Itatí. Het beeld van de H. Maagd dat wordt meegedragen is een van de mooiste van Argentinië.

Elk jaar op 8 mei en 8 december worden de belangrijkste processies van het land gehouden, 65 km ten westen van Buenos Aires in de stad Luján. In de kathedraal aldaar staat het beeld van de Maagd Maria, beschermvrouw van het transport. In elk station, een autobus of vrachtwagen zul je de afbeelding van Maria van Luján zien. De legende vertelt ons, dat rond 1630 een ossenwagen op weg was naar Brazilië met de afbeelding van de Maagd Maria. Deze ossenwagen ging kapot vlak bij de plek waar nu Luján is gebouwd. Met man en macht probeerde men de wagen weer vooruit te helpen, maar de eigenaar voelde dat de H. Maagd hem hiermee wilde vertellen dat zij op deze plek wilde blijven. Daarom besloot men een kapelletje te bouwen en deze afbeelding daar te plaatsen. Nu is ze te zien in een grote ruimte in deze enorme kathedraal.

Op 8 mei (Dia del Virgén), de belangrijkste processiedag, proberen beroemdheden uit het land kracht te verwerven voor hun daden. Zo liep het nationale voetbalelftal mee voor de wereldkampioenschappen, de nationale helden generaal San Martín en Belgrano kwamen na de gewonnen veldslag speciaal op die dag terug, zelfs de paus is in 1987 op 8 mei gekomen. Het eerste weekend van oktober is er een pelgrimstocht van Buenos Aires naar de kathedraal, dan wordt er 65 km gelopen en gebeden, (18 uur! lang) waar honderdduizenden gelovigen aan deelnemen.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië