Argentinië

Swipe

De nationale parken

Argentinië was het eerste land in Zuid-Amerika, dat nationale parken heeft ingesteld, ter bescherming van de flora en fauna in eigen land. Begin 1900 was het Francisco P. Moreno, natuurkundige en natuurbeschermer, die 75 km2 rondom Bariloche, dat in het merengebied ligt, als beschermd gebied aan de staat schonk. Hij stelde wel als voorwaarde dat deze grond toegankelijk moest zijn voor alle Argentijnen.

Het Yellowstone Park in Noord-Amerika was in 1872 het eerste nationale park op het Amerikaanse continent en gold toen als voorbeeld voor de Argentijnse regering om als tweede land ook een nationaal park op te zetten. Dat werd in 1903 het gebied dat Moreno toen had geschonken en kreeg de naam Parque Nacional Nahuel Huapi. Nu is het 7580 km2 groot en een van de meest bezochte parken van het land. Tegenwoordig telt Argentinië 27 nationale parken en minstens 10 provinciale parken. In totaal is 140.000 km2 beschermd gebied. Er zijn in Argentinië 3 categorieën om de natuur te beschermen. Allereerst de nationale parken, dan nationale reservaten en daarna de natuurmonumenten. In de nationale parken is alle economische exploitatie verboden, in nationale reservaten zijn economische activiteiten onder strikte voorschriften toegestaan en ten slotte natuurmonumenten, die gedeeltelijk in particuliere handen zijn en deels erfgoed van de staat. Alle nationale parken en reservaten hebben parkwachters. En in de grote parken staan ontvangsthallen waar de bezoekers duidelijk het ecosysteem binnen het park wordt uitgelegd.

Argentinië begint zijn grond eindelijk eens goed te beschermen. Gelukkig, want er is al heel veel in de loop van minder dan 150 jaar aan natuur verdwenen. Toen rond 1860 de Europeanen naar Argentinië kwamen zag iedereen hier het ‘oneindige’ land en eiste men alles op. De inheemse dieren werden een plaag voor de koeien, paarden en schapen beschouwd. Langs de kust werden de walvissen, zeehonden en pinguïns afgeslacht voor hun huid, vlees en vet. Bossen werden gekapt voor landbouwgrond en van het hout werden huizen gebouwd. Veel is er al verdwenen, maar met deze nationale parken kunnen we allemaal nog genieten van het mooie dat de natuur ons biedt in dit land.

Het hoofdkantoor van de nationale parken is in Buenos Aires op Av. Santa Fe 690. Open maandag t/m vrijdag van 10 -17 uur. www.parquesnacionales.gov.ar

 

De bekendste Nationale parken

1. Iguazú

2. Río Pilcomayo

3. Mburucuyá

4. Chaco

5. Baritú

6. El Rey

7. Calilegua

8. Los Cardones

9. San Guillermo

10. Talampaya

11. EL Leoncito

12. Los Alisos

13. Sierra de las Quijadas

14. Quebrada del Condorito

15. Laguna Blanca

16. El Palmar

17. La Azotea

18. Lihué Calel

19. Lanin

20. Los Arrayanes

21. Nahuel Huapi

22. Lago Puelo

23. Los Alerces

24. Perito Moreno

25. Monte León

26. Los Glaciares

27. Tierra del Fuego

 

 

De bekendste provinciale parken

1. Parque Provincial Ischigualasto

2. Laguna de los Pozuelos

3. Parque Provincial Aconcagua

4. Parque Provincial Península Valdés

5. Reserve Provincial Punta Tombo

6. Bosque Petrificado

 

10 prachtige bestemmingen in Argentinië