Argentinië

Swipe

Voordat de Spanjaarden kwamen (de precolumbiaanse tijd)

Er zijn bij opgravingen in Ayampitín (in de provincie Córdoba) en in Inti Huasi (het bergland van de provincie San Luis) voorwerpen gevonden die erop duiden dat er ongeveer 8000 jaar geleden mensen in Argentinië hebben geleefd. Zeker is dat zo’n 6000 jaar geleden de eerste woongemeenschappen en culturen ontstonden.

Want rond de río Paraná zijn aanwijzingen dat 6000 jaar geleden al een eenvoudige agricultuur bestond. Het waren nomadenvolken, die van de jacht leefden. Want het klimaat is hier vochtiger en daardoor rijk aan een planten- en dierenleven. De eerste bewoners van het land jaagden met eenvoudige speren, harpoenen en stenen projectielen. Dat is te zien aan de rotstekeningen in Tilcara (provincie Jujuy) en in Cañadón de los Manos Pintadas (provincie Chubut). De echte aanwijzingen van woongemeenschappen en waarschijnlijk volkeren zijn pas van 2500 jaar terug. In de provincie Tucumán bij Tafí en in de valleien van de Calchaquíes aldaar zijn keramiek, menhirs en stenen voorwerpen gevonden.

Langzaam ontwikkelden zich in het noorden en oosten van het land ook agrarische (woon)gemeenschappen, die leefden van maïs, zoete aardappelen en bonen. De bewoners in het noordwesten fokten lama’s en wisten hun wol te gebruiken. In het noorden en midden ontwikkelde de cultuur zich snel, maar in het zuiden in Patagonië en Vuurland bleven de mensen jagers en ontwikkelde hun cultuur, mede door het barre klimaat(?), zich heel langzaam. Men denkt ook dat groepen indianen in het noorden, die niet mee konden komen of zich niet aanpasten, verdreven werden naar het zuiden.

In de eerste eeuwen van onze jaartelling waren er al woongemeenschappen gebouwd met klei en strodaken en gebruikte men voorwerpen van brons en koper. Maar ook was er voor de landbouw al een vernuftig irrigatiesysteem bedacht.

Rond het jaar 1000 waren de belangrijkste indianenvolken in Argentinië de Diaguitas in het noordoosten, in het midden de Huarpes, langs de kust en Pampa, de Querandies en Puelches. Rond het Chacogebied leefden de Tobas-indianen. Het merengebied was in handen van de Araucaniërs en in Patagonië leefden de Tehuelches. Vuurland telde vier indianenvolken: de Onas, de Yaghanes, Selknam en Haush. Tot 1480 was Argentinië zo verdeeld en toen kwam via het noordoosten de eerste invasie. Het waren de Inca’s op zoek naar goud en zilver. Zij zijn tot in de provincie Mendoza gekomen, want veel goud of zilver werd er niet gevonden. Wel hebben zij hun (culturele) stempel achtergelaten. In 1536 kwam de tweede invasie, nu vanuit Europa.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië