Argentinië

Swipe

Sport: een Britse traditie in Zuid-Amerika

De bekendste sporten waarin Argentinië uitblinkt zijn de Angelsaksische sporten. Zij zijn meegekomen halverwege de 19de eeuw met de Engelse immigranten en seizoenarbeiders, zoals voetbal, tennis, polo, autoracen en hockey. Daarvan zijn de eerste drie de meest populaire sporten.

Misschien kun je je nog de voetbalfinale in 1978 herinneren tussen Argentinië en Nederland. In de verlenging werd Nederland toen in Buenos Aires verslagen. Of de zinderende kwartfinale in Frankrijk in1998, die door Nederland werd gewonnen. De Argentijnse voetballer Maradonna is nog steeds een ware legende.

Voetballen is dé populairste sport en belangrijke wedstrijden zijn ware feesten met vlaggen, vuurwerk en zangkoren, maar ook met emotionele taferelen bij de verliezende club. Enkele voetbalclubs hebben nog steeds prachtige Engelse namen zoals Newell’s Old Boys, Banfield en Boca Juniors. In 1931 had de Argentijnse voetbalbond al een betaalde competitie. Alfredo di Stéfano, een van de beste Argentijnse voetballers aller tijden, zei eens: ‘’Er is veel aan te merken op Argentinië, maar de liefde voor het voetbal is nergens groter dan daar. Een Argentijn wordt geboren met een bal naast zich in de wieg en ik was geen uitzondering.’’

Als de twee beroemdste clubs Boca Juniors en River Plate tegen elkaar moeten spelen is het niet alleen een waar feest in het stadion, maar heel Argentinië ligt plat. Want elke Argentijn leeft dan mee. Een groot probleem zijn de supportersrellen, de Argentijnse hooligans worden barras bravas (dappere bendes) genoemd. Deze hooligans proberen elkaar het leven zuur te maken, wat tot zeer tragische toestanden heeft geleid. Door strengere wetten en keihard optreden hoopt men dat de barras bravas zich meer concentreren op het voetbal dan elkaar het leven zuur te maken. Maar ook tennis wordt steeds populairder, want niet alleen Sabatini en Vilas zijn twee bekende internationale tennissers, maar sinds enkele jaren behoren ook Gaston Gaudio en Guillermo Coria tot de wereldtop. Deze laatste won in 200 te Parijs het toernooi van Roland Garros en in 2006 de US Open.

Polo is vooral bij de rijke en de gegoede middenklasse populair. Elk jaar eind november zijn de belangrijkste finaledagen in het polostadion te Palermo in Buenos Aires. Dan zie je polo op het hoogste niveau, want Argentinië behoort tot de beste pololanden ter wereld. Argentijnse spelers en trainers zijn erg gewild in de polowereld. Tijdens die wedstrijden is het ook een ontmoeting met belangrijke mensen uit de politiek, het bedrijfsleven en de media. Ga maar een kijken als je er in november bent!

Eén sport die niets met de Engelse traditie te maken heeft en typisch Argentijns is, is pato. Het is een mengeling tussen polo en basketbal en werd indertijd door de gaucho’s gespeeld met een eend (een pato) die als bal diende en tussen een soort basket moest komen. Dit spel werd in 1822 verboden, pas sinds 1938 wordt het met aangepaste regels weer gespeeld. Nu spelen twee teams van ieder vier man elk op een paard met een (in leren gekorfde) bal, die men in een grote basket moet gooien. Het is een spel waar de spelers zeer behendig, zowel met de bal als met het paard mee omgaan. Elk jaar zijn rond half december de nationale kampioenschappen in Buenos Aires.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië