Argentinië

Swipe

Landschap, Dieren en Klimaat

De geografische samenstelling van dit immens grote driehoekige land strekt zich uit van het subtropische noorden tot aan een subantarctisch klimaat in het zuiden bij Vuurland, met gevarieerde klimaten en landschappen. Zo komt het machtige Andesgebergte vanuit het noorden bij Bolivia en Chili het land binnen en verdwijnt duizenden kilometers zuidelijker de zee in. De Andes heeft hier de hoogste toppen van Zuid-Amerika, zoals de Aconcagua met 6960 m en meer naar het zuiden de grootste gletsjers, waaronder de Perito Moreno. Daar niet ver vandaan liggen de dorre laagvlaktes van Patagonië.

Maar in het noordoostelijke deel bij de Braziliaanse grens zijn juist weer enorme subtropische regenwouden en dondert de río Iguazú met enorm geweld het land binnen. waardoor de indrukwekkende watervallen van Iguazú zijn ontstaan.

Juist door deze grote verscheidenheid aan klimaten is het ook mogelijk om in elk gewenst seizoen de genoemde bezienswaardigheden van het landschap te kunnen bewonderen. Argentinië heeft een uitgebreide flora en fauna, mede door de grote variatie aan klimaten en landschappen. Maar toch is zijn flora en fauna niet zo exotisch als in andere delen van dit continent. Er zijn bijvoorbeeld weinig grote roofdieren of angstwekkende reptielen.

Maar het kan gebeuren, wanneer je voor de kust in Patagonië walvissen spelend en springend in het water ziet, dat er plotseling in het stoffige zand voor je voeten een gordeldier wegrent. En is het niet heerlijk begroet te worden bij de watervallen van Iguazú door honderden gele vlindertjes? Of dat grote leguanen je aankijken? Zo’n fauna heeft toch ook zijn charme! Argentinië kun je gobaal in acht regio’s verdelen.

• Het noordwesten, langs de grens van Chili en Bolivia.

• Daar ten oosten van het Chacogebied dat doorloopt naar Paraguay.

• Daarnaast krijgt je Mesopotamia, een gebied onder Paraguay en aan de andere kant Brazilië.

• Daaronder vind je het gebied van de pampa’s, dat vrijwel het midden van Argentinië omvat. Van de Atlantische kust landinwaarts tot aan Córdoba.

• Daarnaast het Cuyo-gebied, dat bij Mendoza begint en naar boven doorloopt langs het Andesgebergte naar de provincies San Juan en San Luis.

• Daaronder het merengebied rondom de stad Bariloche aan de rand van het Andesgebergte.

• Met daarnaast en eronder Patagonië, dat heel Zuid-Argentinië omvat, van de Atlantische kust tot aan het Andesgebergte bij Chili.

• Als laatste onder Patagonië, Vuurland.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië