Argentinië

Swipe

Cuyo

Cuyo betekent in de Huarpe indianentaal land van zand. Gedeeltelijk is dit waar, want Cuyo omvat de volgende provincies: Mendoza, San Juan, San Luis en een deel van La Rioja: het midden westen van Argentinië. Hiervan is het grootste deel bergachtig met de uitlopers van de Altiplano in het noorden. Dan gaat het over in grote droge cañons waar drie imposante nationale parken liggen, Ischigualasto (El Valle de la Luna), Talampaya en Las Sierras de las Quijadas, waar het wel lijkt of daar de tijd stil heeft gestaan en je miljoenen jaren teruggaat. Het zijn ook de droogste en warmste plekken van het land. Temperaturen boven de 40 °C zijn normaal. Tot zo ver zou je kunnen zeggen dat de Huarpes-indianen gelijk hadden, maar Cuyo heeft meer te bieden.

Het heeft als ruggengraat het indrukwekkende Andesgebergte, met de hoogste toppen van Zuid-Amerika. Hiervan is de Aconcagua met 6960 m de meest imposante. Tientallen bergen boven de 6000 m vind je in dit gebied.

In de valleien ligt Mendoza, de hoofdstad van de wijnen met rondom de stad grote wijngaarden, zo ook bij de steden San Juan en San Rafael. De temperaturen hier zijn aangenamer dan in het noordelijke deel.

Ten zuiden van Mendoza wordt het landschap ruiger, cañonachtig met een groot kunstmatig meer en vulkanen. Landinwaarts wordt het landschap vlakker, zoals in de provincie San Luis. In deze provincie ligt het nationale park Las Sierras de las Quijadas, een enorm roodgekleurd cañongebied. Over het algemeen kun je Cuyo het hele jaar door bezoeken, want het heeft aangename temperaturen. Dus ook ideaal voor de wintersport. Alleen in het noordelijk deel vanaf San Juan en San Luis is het ’s zomers zeer warm en daarom kun je beter de nationale parken tussen april en november bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië