Argentinië

Swipe

Mesopotamia

Meer oostwaarts richting Brazilië veranderen de flora en fauna compleet. Mesopotamia, tweestromenland, wordt dit gebied genoemd. Hier komen twee grote rivieren de Paraná en Uruguay het land binnen en monden honderden kilometers zuidelijker uit in de Río de la Plata, een enorme delta boven Buenos Aires. Mesopotamia omvat de provincies Misiones, Corrientes en Entre Rios. In het noordelijke deel, dat grenst aan Brazilië, is het vochtig en de temperaturen zijn er tropisch. Tientallen rivieren en watervallen sieren het landschap, waarvan de watervallen van Iguazú, bij de Braziliaanse grens, de beroemdste zijn.

Deze watervallen, de breedste en een van de mooiste ter wereld, zijn omringd door een vrijwel ondoordringbaar subtropisch regenwoud. In deze bossen vind je een andere fauna, er leven toekans, kolibries, apen (mono cai), prachtige kikkers en het is het paradijs van de vlinders. Rondom de watervallen zie je de grappige cuati, net kleine wasbeertjes met wat spitse neuzen. Het kan ook gebeuren dat je plotseling grote leguanen voor je ziet van zo’n twee meter lang.

In deze streek groeit ook de yerba mate-struik, waarvan een kruidenthee wordt getrokken die de nationale drank van Argentinië is. Naar het zuiden verandert het landschap in een groot moeras- en watergebied, Los Esteros del Iberá, een gebied bijna eenderde zo groot als Nederland. Het is een waar paradijs voor watervogels. Maar de wateren worden beheerst door kaaimannen (Yacaré overo), herten, slangen en capibara’s (dit zijn enorme knaagdieren). Het symbool van dit watergebied is de grote groene irupé (Victoria cruziana), de waterlelie. De meeste hebben een doorsnee van 1 tot 2 m. De twee grote rivieren de Paraná en Uruguay zijn zeer visrijk, waaronder veel dorado en surubí. De provincie eronder, Entre Rios, is vrij vlak, vochtig met veel grasland. Te midden van dit grasland is een beschermd gebied, met duizenden palmbomen, het nationale park El Palmar. Deze soort palmbomen, de yatay, groeit maar op enkele plekken in de wereld. Mesopotamia kun je het beste bezoeken van april tot december. De zomermaanden zijn niet alleen vochtig warm, maar het is ook regenseizoen, en in het noordelijke deel bij de watervallen kan het flink tropisch regenen. De provincie Entre Rios heeft de aangenaamste temperaturen, zowel ’s zomers als ’s winters.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië