Argentinië

Swipe

Kranten

Vanuit 800 kiosken en via honderden straatverkopers worden per dag meer dan 2 miljoen kranten alleen al in Buenos Aires verkocht. De grootste krant van Argentinië is Clarin. Een ochtendblad met een oplage van ruim 600.000 exemplaren, met extra bijlagen (ook over toerisme). Elke dag telt deze krant zo’n kleine honderd pagina’s! En vaart een middenkoers met goede rubrieken en bijlagen. Andere belangrijke kranten zijn.

La Nación en La Prensa zijn wat behoudender en voor een beter publiek bestemd. La Nación met een oplage van 200.000 mikt op een intellectuele bovenlaag. Heeft zondags uitstekende bijlagen, ook over toerisme in eigen land.

La Prensa is een van de oudste kranten van Zuid-Amerika (uit 1869) en nu een krant van notoire rechtse polemisten.

Página 12, die een oplage heeft van ruim 60.000 is pas in 1987 opgezet. Het is een progressieve, moderne krant. Qua opmaak, formaat en idee regelrecht overgenomen van de Franse krant Libération. Ambito Financiero, een financieel dagblad, dat de laatste jaren erg populair is geworden. Met een goede culturele editie. Er is ook een Engelstalige krant de Buenos Aires Herald met veel buitenlands nieuws. Maar ook wekelijks een bijlage over toerisme en cultuur.

Perfil is een zondagskrant, die kritisch tegenover de huidige regeringskoers (Kirchner) staat.

Je zult in de provincies of in Buenos Aires wel eens het Argentinisches Tagesblatt tegenkomen, dat nog geheel opgemaakt is in gotische letters. Deze krant is voor de Duitstaligen en is een goede informatieve krant met een liberale koers.

In de provincie heb je ook enkele belangrijke kranten, zoals in Córdoba: La Foz del Interior. In Rosario: La Capital en in Mendoza: Los Andes.

Je kunt o.a. op calle Florida en av. Corrientes in Buenos Aires bij de meeste kiosken internationale kranten kopen. Een Nederlandse krant heb ik er nog nooit gezien.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië