Argentinië

Swipe

Vervoer door Argentinië

Aankomst in Buenos Aires

Alle vluchten vanuit Europa komen bij het vliegveld Ministro Pistarini (men zegt Ezeiza) te Buenos Aires aan. Dit vliegveld ligt 35 km ten zuidwesten van de hoofdstad en er zijn goede verbindingen met het centrum. Elk halfuur vertrekt er nl. een bus van Manuel Tienda León of Transfer Express naar het centrum. De reis duurt ongeveer 45 min. Vandaar kun je een taxi nemen naar je bestemming. Je kunt ook op het vliegveld een remise bestellen (auto met chauffeur) die voor een vast bedrag je naar je plek brengt. Dit is betrouwbaarder dan een taxi. Men raadt ook af om vanuit het vliegveld een taxi te nemen, want je wordt zo bedonderd!

Reizen met het vliegtuig

Moet je verder vliegen met een binnenlandse vlucht dan vertrek je aan de andere kant van de stad bij aeroparque Jorge Newbery. Maar iedereen zegt, aeroparque. Het ligt tussen Rio de la Plata en de chique wijk Palermo. Vanuit Ezeiza naar aeroparque is een busverbinding van Manuel Tienda León. Gelukkig zijn er sinds enkele jaren voor de binnenlandse vluchten enkele goedkopere en goede maatschappijen bij gekomen dan alleen maar Aerolineas Argentina. Want deze maatschappij hanteert twee prijzen, één voor de buitenlanders en één voor de Argentijnen. Het kan soms het dubbele zijn van wat je betaalt en dat is niet altijd even leuk! De andere zijn (deze hebben gelukkig niet een prijsverschil):

Andes www.andesonline.com en Lan Argentina www.lanargentina.com

Dan heb je LADE, een goedkope maatschappij van de Argentijnse luchtmacht. Deze vliegt voornamelijk op Patagonië. Maar is niet altijd betrouwbaar met zijn vertrektijden.  www.lade.com.ar

Reizen met de bus

Het beste vervoermiddel om te reizen is de bus. Alleen als je snel zeer grote afstanden wilt afleggen is vliegen beter. Het busvervoer en vooral de langeafstandbussen zijn perfect. Deze bussen zijn van alle gemakken voorzien. Toiletten, airco, video en koffie aan boord. Buiten de gewone bus, zijn er ook expres- en luxebussen, waar je ook meer voor betaalt, maar met alle comfort. Zo heb je meer beenruimte, een steward aan boord en slaapstoelen. Dit noemen ze Leto, ofwel Super Cama, en Cama Ejucutiro.

Het is verplicht voor de busonderneming op de lange afstand twee chauffeurs mee te nemen. En de bussen mogen niet harder dan 90 km p/uur rijden. Vaak worden lunches of versnaperingen bij lange afstanden aangeboden.

Sommige bieden ’s avonds een diner in een wegrestaurant aan. In Patagonië bij lange ritten stopt de bus meestal bij wegrestaurants. Alle bussen vertrekken op tijd in Argentinië en je bagage wordt keurig met een bewaarticket onder in de bagageruimte van de bus gezet.

De busterminals hebben een snackbar, toilletten en een wachtruimte. Elke busmaatschappij heeft daar haar eigen loket waar duidelijk alle richtingen opstaan, zodat je precies weet wie waar naartoe gaat.

Reizen met de trein

Vrijwel alle treintrajecten zijn sinds de jaren negentig afgeschaft. Rondom Buenos Aires rijden nog veel (forensen) treinen. Zo gaan er wel treinen naar Mar del Plata aan de kust. Naar Tucumán, Posadas in het noorden en Carmen de Patagones (in het zuidoosten). Voor de ware treinliefhebbers zijn er zeker mooie treinen en treintrajecten (zoals oude stoomtreinen), die door privé-ondernemingen worden gerund. Deze trajecten beschrijf ik uitvoerig onder de hoofdstukken. Zoals de Patagonië-expres (la Trochita), in Bariloche ‘el Tren a Vapor’ (een authentieke stoomtrein) en in Salta ‘el Tren a las Nubes’ (trein naar de wolken).

Autohuur

Een auto huren is zeer praktisch, want je kunt je eigen plan trekken. En met de lage pesokoers is huren aantrekkelijk. De agentschappen vragen een internationaal rijbewijs en eventueel een creditcard of een geldsom als garantiedeposito. Het contract dat je afsluit is vrijwel hetzelfde als in Europa. Je vindt in alle grote steden en op vliegvelden de bekende internationale merken, zoals Avis, Rent a Car en Hertz. Voor adressen van verhuurbedrijven verwijs ik je naar de praktische informatie bij de steden.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië