Aruba

Swipe

Leguanen

Bij de indrukwekkende leguaan (iguana of yuana) steken de kleinere hagedissen nietig af. Leguanen doen met hun geschubde huid en gekamde rug denken aan prehistorische tijden. Het zijn koudbloedige planteneters die met hun scherpe klauwen gemakkelijk in bomen en cactussen klimmen. Ze kunnen zich uitstekend camoufleren en zitten vaak doodstil verstopt tussen boomtakken.

Jonge leguanen zijn knalgroen, oudere grijsbruin, vaak met een strepenpatroon. De dieren zijn groter dan menigeen denkt: een volwassen exemplaar wordt ruim anderhalve meter lang. De mannetjes zijn wat groter dan de dames en hebben een hogere kam. Hoewel ze misschien een wat slome indruk maken zijn leguanen heel alert en kunnen zich ineens imposant oprichten en zich vervolgens op hoge poten uit de voeten maken. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze behoorlijk uithalen met hun sterke staart en achterpoten. Het zijn ook uitstekende zwemmers en kunnen lang onder water blijven.

De paartijd is in maart/april waarna het vrouwtje gummiachtige witte eieren legt in een uitgegraven gat of tunnel in rulle grond. Na een maand of drie komen de eieren uit, vaak na een zware regenbui.

Leguanen zijn dankzij hun smakelijke vlees (dat bovendien de potentie zou verhogen) van oudsher een populair jachtobject. Al generaties lang belanden ze in de soep of de stoofpot. Dat is nu eigenlijk illegaal want de dieren zijn beschermd maar het vlees wordt nog wel gegeten. Dit weerhoudt de dieren er niet van om zich tot in de hoteltuinen en het park van Oranjestad te wagen. Ze zijn daar gewend aan mensen en blijven rustig in de zon zitten als je voorbijloopt.

Stadsleguanen vallen nogal eens ten prooi aan katten. Je ziet daardoor exemplaren met een halve staart of een vreemd gevormde nieuwe staart. Hotelmanagers verzoeken hun gasten om de leguanen niet te voeren om te voorkomen dat ze een ‘plaag’ gaan vormen. Sinds de dieren beschermd zijn is hun aantal drastisch toegenomen.

Verre reizen-HOT

Barcelo Aruba

Het Barcelo Aruba hotel, gelegen aan het prachtige zandstrand van Palm Beach, is een heerlijk luxe verblijf. U logeert er op basis...

v.a. 146.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aruba