Bolivia

Swipe

Oostelijke laaglanden

Dit tropisch gebied beslaat tweederde van Bolivia en omvat het stroomgebied van de Amazone en de enorme uitgestrekte en droge vlaktes van El Chaco.

In het uiterste noorden van Bolivia, grenzend aan Peru en Brazilië ligt het toeristisch vrij onbekende departement Pando, waardoor de uit Peru afkomstige Río Madre de Dios stroomt. In dit gebied is nog veel ongerept Amazoneregenwoud te vinden, zoals het reservaat Manuripi-Heath, maar de toeristische infrastructuur is hier vrijwel nihil.

Ten zuiden hiervan ligt het internationaal gerenommeerde Parque Nacional Madidi, een waar natuurparadijs met een bijna ongeëvenaarde (rijke) dieren- en plantenwereld. De belangrijkste toegangspoort tot het park is Rurrenabaque aan de Río Beni in het departement Beni. Dit vriendelijke toeristische stadje vormt een belangrijke uitgangsbasis voor excursies in het ongerepte Amazoneregenwoud en de faunarijke pampa (savanne). De savannes bestaan uit omvangrijke moerasgebieden die tijdens het regenseizoen grotendeels onder water lopen en een enorme (water)vogelpopulatie hebben. De hoofdstad van Beni, Trinidad, een voorheen welvarende stad vanwege de rubberindustrie, vormt de entree tot de Río Mamoré, die per vrachtschip of met een riviercruise bevaren kan worden en een goede mogelijkheid biedt om het Amazonegebied te verkennen. In Beni wonen nog geïsoleerd levende inheemse stammen, die leven van de jacht en de visvangst.

Ten zuiden van Beni ligt het departement Santa Cruz met de gelijknamige hoofdstad, de tweede stad van Bolivia en tevens het belangrijkste nationale economische centrum met een belangrijke soja- en suikerrietindustrie. In het oostelijk gedeelte van het departement bevinden zich de uit de 18e eeuw stammende jezuïetenmissies van Chiquitania, waaronder het aantrekkelijke Concepción en San Ignacio, met schitterende, recent gerenoveerde, kerken en gebouwen. In deze regio vindt om de twee jaar een belangrijk barokmuziekfestival plaats. Meer naar het oosten liggen de Serranía, middelhoge bergketens met indrukwekkend tafelberglandschap, zoals bij de plaatsjes Chochís en Santiago de Chiquitos. Grenzend aan Brazilië ligt het nog grotendeels onberoerd gelaten wetlandgebied Pantanal, een waar paradijs voor de liefhebber van vogels en dieren. Puerto Suaréz is de uitgangsbasis voor dit gebied.

Het eveneens aan de Braziliaanse grens gelegen Parque Nacional Noel Kempff Mercado is tot wereldcultuurerfgoed van de natuur uitgeroepen en vormt een van de beste gebieden van Zuid-Amerika om de dieren en planten van de Amazone te observeren. Dit is een waar paradijs, met spectaculaire watervallen tussen ongerepte Amazoneregenwouden en tafelbergen.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia