Bolivia

Swipe

Yungas (nevelwouden)

Tussen de Andes en het stroomgebied van de Amazone liggen de Yungas, een subtropische overgangszone met gevarieerde landschappen. Rond de 3000 m hoogte beginnen de nevelwouden die doorsneden worden door rivieren met watervallen. Dalend van 3000 m naar 1500 m wordt de plantengroei dichter en gevarieerder. Op 1500 m hoogte beginnen groene valleien het landschap te overheersen, met bananen- en koffieplantages, sinaasappelbomen en de beroemde cocaplanten, waarvan de beruchte bladeren geplukt worden door afstammelingen van Afrikaanse slaven.

Vanaf de Andes dalen diverse precolumbiaanse paden af naar de Yungas, die tegenwoordig gebruikt worden door wandelaars voor meerdaagse trektochten. Er loopt een geasfalteerde weg van La Paz naar het vakantieplaatsje Coroico, het centrum van de toeristische activiteiten in de Yungas.

De Yungas vormen een gedeelte van de Vilcabamba (Zuid-Peru) Amboró (Centraal-Bolivia) Conservation Corridor, een ambitieus plan om 30.000.000 hectare tropische Andes te beschermen. Dit gebied, waaronder ook de nationale parken Carrasco en Madidi vallen, bevat een van de grootste biodiversiteiten in de wereld maar wordt bedreigd door olie-, gas- en goudwinning, aanleg van dammen en wegen, illegaal houtkappen en verbranding van land. Daarmee verdwijnt ongerepte natuur die plaatsmaakt voor landbouw, vooral cocaplantages.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia