Bolivia

Swipe

Klimaat

De beste tijd om te reizen is zonder twijfel de zogenaamde periode seco, de droge tijd, die van mei tot oktober loopt. In ieder geval kunnen de maanden van december tot en met maart beter vermeden worden aangezien de veelal ongeasfalteerde wegen door heftige regenval moeilijk begaanbaar worden. Er komen veel aardverschuivingen voor, opzwellende rivieren sleuren bruggen weg en vele wegen zijn tijdelijk niet passeerbaar zoals de belangrijke weg Cochabamba-Santa Cruz. Doordat grote delen van de savannes overstromen in Beni is het onmogelijk om hier tijdens het regenseizoen te reizen.

Er zijn echter voordelen voor het reizen in de natte tijd. De landschappen zijn veel groener en frisser met vele planten en bomen in bloei in tegenstelling tot de droge tijd wanneer het landschap in augustus en september dor, droog en geel is. Daarnaast verschijnen op het zoutmeer van Uyuni enorme plassen die voor waanzinnig mooie luchtspiegelingen zorgen. De tours worden dan uiterst avontuurlijk, met menige jeep die vast komt te zitten tijdens het oversteken van een stroom of rivier.

Andes en Altiplano

Net zoals de rest van Bolivia kennen de hooglanden twee jaargetijden, het natte seizoen dat van november tot en met midden april loopt en het droge seizoen, de rest van het jaar. Tijdens het natte seizoen kan het heftig regenen, hagelen en sneeuwen in de bergen en hoewel het verano (zomer) is, voelt het door de overwegende bewolking koud aan. De droge tijd levert hoofdzakelijk staalblauwe hemels op en tijdens de middaguren loopt de temperatuur in de zon sterk op, soms tot boven de twintig graden zodat je in een T-shirt kan lopen. Zodra de zon weg is of in de schaduw wordt het stukken kouder. Er is gedurende het hele jaar een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht. De temperatuur hangt van de hoogte af en is aan enorme schommelingen onderhevig. Bijvoorbeeld in de Altiplano op 4000 m bedraagt de gemiddelde temperatuur 10° C, maar overdag om 12 uur kan hij tot boven de 22° C oplopen maar kan dalen tot -15° C ’s nachts. Lago Titicaca staat bekend om zijn snelopkomende heftige onweer- en hagelstormen vanaf oktober. In de Salar van Uyuni kan het ’s nachts in juni en juli ontzettend koud worden tot wel 30° C onder nul.

Yungas

Passaatwinden vanaf de Atlantische Oceaan voeren hete vochtige lucht aan uit het Amazonegebied en deze botst in de Yungas tegen de oostelijke berghellingen van de Andes. Deze lucht stijgt op, koelt af en condenseert hierbij (koele lucht kan minder water bevatten). Daarom komt het vaak voor dat in de voormiddag met een sneltreinvaart de nevel komt opzetten in de Yungas. Door de nevelvorming is het, ondanks dat het een subtropisch gebied is, nooit echt warm in het hogere gedeelte van de Yungas. In de wintermaanden van mei tot november is het relatief droog met veel nevel maar in het natte seizoen van november tot mei regent het echter volop.

Los Valles

In het regenseizoen van november tot april kan het sommige dagen echt hard regenen maar de valleien zijn dan op hun mooist met hoge maïsplanten en bloeiende fruitbomen. Tijdens het droge seizoen van midden april tot midden november is er op de meeste dagen een stralend blauwe hemel en is er nauwelijks neerslag. Dit leidt tot een vaak chronisch tekort aan water en een dor landschap. De rivierbedden staan dan grotendeels droog. De temperatuur is zeer aangenaam; een soort eeuwige lente met overdag temperaturen tussen de 20 en 25° C.

El Chaco

Het hele jaar door is het er kurkdroog en vooral in de Boliviaanse zomer (november-maart) erg heet met temperaturen boven de 40° C.

Oostelijke laaglanden

Dit is tropisch gebied en is erg vochtig en heet. Hier zijn ook twee seizoenen net zoals in de rest van Bolivia. Van mei tot november is het droger dan de rest van het jaar maar desalniettemin bestaat er altijd de kans dat er regen valt. In deze maanden kan het soms koud worden door de overdrijvende surazo, een koufront uit het zuiden. Tijdens het regenseizoen valt er een enorme hoeveelheid regen en is het vochtig, benauwd en heet met een overvloed aan muskieten.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia