Bolivia

Swipe

Dansen

Naast muziek vormt dansen een belangrijk element voor de gemiddelde Boliviaan. Hier wordt de kleding en de uitvoering eveneens bepaald door de fysieke omgeving en dansen en kostuums uit de Altiplano zijn totaal verschillend met die uit de tropische gebieden. De talloze festiviteiten over het land, het hele jaar door bieden een uitstekende gelegenheid om alle dansen te zien en soms bestaat de mogelijkheid om mee te doen!

Het overweldigende carnaval van Oruro (Altiplano) in februari/maart en zijn tegenpool la fiesta de San Ignacio de Moxos in Beni (Amazone) op 31 juli geven een indrukwekkend overzicht van de folkloristische dansen die er zijn in het land. Comparsas vormen het hart van vele festiviteiten en zijn de georganiseerde dansgroepen die voor toeschouwers optreden en hierbij voorgeschreven dansen uitvoeren, die een bepaald patroon van bewegingen volgen op speciale begeleidende muziek en daarbij karakteristieke kostuums dragen. De Diablada, de duivelsdans die uitgevoerd wordt tijdens het carnaval van Oruro is de bekendste dans. Auqui-auqui is een andere bekende dans; dit woord is Aymara en betekent oude man, oude man. De dans is een satire op de deftigheid en gewichtigheid van de Spaanse gentleman van de koloniale tijd. De dansers dragen deftige kleding en beelden ouderwetse manieren uit. Daarnaast hebben ze een nagemaakte kromme rug om ouderdom uit te beelden. Las lecheras (melkmeisjes) is eveneens een comparsa en beeldt de tijd uit dat meisjes gekleed in polleras (wijde rokken) en geborduurde blouses, melk afleverden in metalen kannen. Zie Oruro voor meer folkloristische dansen.

•, Huayño is een oorspronkelijke pre-columbiaanse Andesdans en muziek, die in eerste instantie geen zang kende. De Huayño heeft zich in allerlei variëteiten ontwikkeld, afhankelijk van de regio en de lokale tradities. Dit is tegenwoordig een dolle, zeer populaire Andesdans waarbij de man zijn rechterarm aanbiedt aan de vrouw om te dansen en zijn zakdoek over de schouder van de vrouw legt. Daarna danst iedereen arm in arm en doet zijn zelfverzonnen dansstappen. De dans eindigt met het hoofdthema maar sneller en met meer animatie en men past de zapateo, tapdans, toe.

•, Taquirari is een karakteristieke dans uit het oosten van het land die doet denken aan de Huayño en waarbij romantische liederen worden gezongen. De dansers dragen tropische kleding.

•, Carnavalito komt oorspronkelijk uit Santa Cruz en wordt gedanst tijdens het carnaval.

•, Machetero is een folkloristische, ceremoniële dans van inheemse groepen uit de laaglanden. De dansers dragen een kroon met araveren, een kledingstuk gemaakt uit de bast van een boom, houten machetes en spelen drums.

•, Cueca is een populaire Spaanse balzaaldans, die de verleiding van een man door de vrouw laat zien. Het paar draagt een zakdoek in de rechterhand en maakt daar cirkelende bewegingen mee. In Bolivia is de cueca een zeer populaire dans die uitgevoerd wordt tijdens feesten zoals bruiloften, maar regionaal zeer verschillend is. De cuecas van La Paz en Oruro zijn minder melancholiek en worden gedanst tijdens feesten, bij de chichería (plaats waar men chicha drinkt) en andere openbare plaatsen. De cuecas van Chuquisaca en Potosí daarentegen zijn zowel triest als vrolijk en worden op een zeer elegante manier gedanst. De cueca van Cochabamba is veel simpeler en populairder maar daarentegen is de cueca van Tarija zwaarmoedig.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia