Bolivia

Swipe

Accommodatie

In Bolivia is accommodatie vinden geen probleem, deze zijn in verhouding tot Europa zeer goedkoop en zijn er in alle klassen. Zo heeft men in Bolivia de accommodatie gecategoriseerd in (van groot/luxe tot klein/simpel) hotel, hostal, residencial, alojamiento, casa de huéspedes en posada. In de grote steden en toeristische plaatsjes zijn altijd goede, comfortabele hotels te vinden maar daarbuiten zijn de hotels over het algemeen veel simpeler. In Bolivia heeft het geen zin om te besparen door naar een jeugdherberg te gaan want deze zijn even duur als een residencial of alojamiento. Tijdens lokale festiviteiten en nationale feestdagen is het raadzaam om ruim van tevoren accommodatie te boeken. Door de lage prijzen loont het nauwelijks de moeite om te kamperen in en rond steden en dorpjes maar indien men dit doet is het beter om toestemming te vragen aan degene aan wie het land toebehoort. Voor trektochten of bezoek aan natuurgebieden is kamperen vaak het enige alternatief.

Prijzen van overnachting

De topklassehotels zijn alleen in de grote steden te vinden en kosten tussen de US$45 tot over de US$350 per nacht. Voor Europese begrippen zijn deze hotels goedkoop, ze bieden alle moderne faciliteiten en hebben een zwembad, spa, vergaderzalen en elegante restaurants. In Bolivia worden deze hotels aangegeven met 4 en 5 sterren.

De middenklassehotels en hostals hebben altijd een privébadkamer en 24 uur per dag heet water en afhankelijk van de prijs, verwarming, (kabel) televisie en ontbijt inbegrepen. De prijzen liggen tussen de US$15-45.

De goedkope residencial, alojamiento, casa de huéspedes en posada kosten tussen de US$5-15. Afhankelijk van de prijs moet je de badkamer delen.

In het algemeen is er voldoende aanbod aan acceptabele kamers, zeker als je kijkt wat er voor betaald wordt maar desalniettemin is Bolivia een arm land en dit uit zich in de accommodatie; veel kamers kunnen wel een extra verfje gebruiken of zijn aan een nieuwe matras toe. De goedkoopste plaatsen hebben soms bedluis in de kamer of zien er verwaarloosd en vuil uit.

De prijzen die in het boek aangegeven zijn, betreffen tweepersoonskamers en zijn ruim genomen. Ze zijn aan veranderingen onderhevig en verdubbelen bovendien tijdens lokale festiviteiten en vermeerderen tijdens nationale feestdagen, vakanties en tijdens het hoogseizoen (juni-september).

Enige tips

Voordat je een kamer accepteert is het altijd raadzaam om de kamer te checken. Let vooral op de kwaliteit van de matras en schoon beddengoed. Je kunt altijd om een andere kamer vragen. Vooral bij de goedkopere hotels valt altijd te onderhandelen over de prijs. In de goedkopere hotels zijn vaak elektrische douches, pas op voor losliggende draden en onder stroom staande metalen voorwerpen. Het is beter rubberen sandalen te dragen.

Werp altijd toiletpapier in een afvalbak en niet in het toilet, dit in verband met de verstopping van de riolering.

De hotels bieden meestal een ontbijt aan. Dit is ofwel desayuno Continental of desayuno Americano. Deze ontbijten bestaan uit vruchtensap, thee of koffie en brood met boter en jam. De Americano is een Continental ontbijt met een gebakken of een roerei.

Bijzondere hotels

Op de mooiste plekjes van Bolivia staan enige bijzondere hotels, vanwege hun speciale architectuur of inrichting en de aangename, relaxte sfeer.

•, Tomarapi – Parque Nacional Sajama, Albergue Tomarapi.
•, Uyuni-Colchani, Palacio de Sal, www.palaciodesal.com.bo, (duur!).
•, Copacabana , La Cupula, www.hotelcupula.com.
•, Isla del Sol, Albergue La Estancia, www.ecolodge-laketiticaca.com.
•, Sorata, Altai Oasis, www.altaioasis.lobopages.com.
•, Coroico, Sol y Luna, www.solyluna-bolivia.com.
•, Cochabamba-Marquina, Eco Hotel Spa Planeta de Luz, www.planetadeluz.com.
•, Samaipata, La Vispera, www.lavispera.org.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia