Bolivia

Swipe

Autoverhuur

De wegen in Bolivia zijn over het algemeen slecht met veel gaten, smalle slingerende bergwegen en ze gaan grotendeels door onbevolkt land (moeilijk om hulp te zoeken bij pech onderweg). Zelf rijden is dus een echt avontuur en niet voor iedereen weggelegd. In de grote steden zijn internationaal gerenommeerde autoverhuurbedrijven waar gevraagd wordt om rijbewijs, internationaal rijbewijs en creditcard en men moet ouder dan 25 jaar zijn.

De kosten per week liggen tussen de US$350 voor een kleine wagen voor de stad tot US$600 voor een 4WD, verzekering inbegrepen. Check deze verzekering goed. Het is toegestaan om een eigen wagen naar Bolivia te brengen. Daarbij is nodig een (internationaal) rijbewijs, een titel of registratie van de wagen (als het jouw wagen niet is, een autorisatie van de eigenaar ondertekend door een notaris) en SOAT, de verplichte Boliviaanse ongevallenverzekering, die lokaal gekocht kan worden. Er worden douaneformulieren bij de grenspost ingevuld en toeristenwagens kunnen tot maximaal 90 dagen in Bolivia blijven. Verlenging is mogelijk tot een maximum van 90 dagen. Er is geen betaling van waarborg nodig en ook geen carnet de passage en douane. Meer info bij Aduana Nacional de Bolivia, Av 20 de Octubre 2038, La Paz, 92-2128008, www.aduana.gov.bo.

Buiten de stad op onverharde wegen is het verstandig in een ‘high clearance’ 4WD te reizen en altijd extra benzine in jerrycans mee te nemen, omdat men in de afgelegen streken nooit verzekerd is van benzine of diesel en reserveonderdelen, gereedschappen, reserveband en dergelijke. Specialistische hulp is buiten de steden zeer moeilijk te vinden. Houd rekening met de grote hoogtes, in verband met de afstelling van de motor en het is verstandig om dekens, voedsel en drank mee te nemen in geval van pech. Op de belangrijkere wegen wordt tol geheven waar je een ontvangstbewijs van krijgt. Deze altijd bij de hand houden want de politie kan er om vragen, evenals om andere documenten. In de bergen zijn de wegen soms zo smal dat twee auto’s elkaar niet kunnen passeren. De stijgende wagen heeft voorrang en blijft vaak aan de berghellingkant (niet aan de afgrondkant), afhankelijk van de situatie. De wagen kan niet zomaar geparkeerd worden op elke willekeurige plaats want dan wordt er gegarandeerd wat gestolen, dus zorg ervoor dat er altijd iemand is die op de auto past. In ruil hiervoor betaal je propina, fooi. Rijd bij voorkeur niet ’s avonds.

Info: Automóvil Club Boliviano, Av 6 de Agosto y Arce, La Paz, 92-2431132.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia